Donut..

6:51 PM

Seumur hidup aku tak pernah buat donut .. tapi aku pernah buat cucuq keria tau.... tekan SINI nak tengok cucuq keria tu.. hahah tu pun sebab aku mengidam nak makan sangat.. biasa la kalo beli tak cukup.. jenis perut nak mengkedarah bnyak.. hahahha... masa aku g beli non diary whipping cream kat kedai rakanku semenyih, aku terjumpa tepung mix untuk donut.. cuma tambah air dan yis mauripan ni.. so aku grab la satu.. huhuhu kang aku gaul guna tepung gandum tak jadi plak.. malas nak gogel cari resepi buat donut.. :p

Bangun pagi tadi dah lambat tapi aku buat gak.. lapo weh tapi nak keluar malas la.. padahal hari ni ada kenduri kat Mahkota Bangi.. tapi ada masalah yang tak dapat nak elakkan, aku batalkan g kenduri tersebut.. sorry sangat-sangat kak Nadiea.. 

Jom tengok gambar-gambar di bawah :

Tepung donut, Air 230 gram dan mauripan 11 gram

Bancuhkan air suam + 2 sudu besar gula + yis.. kacau dan tunggu sehingga yis tu aktif.. aku pun tak tau sebenarnya.. siap gogel cmner yis ni aktif.. hahaha benggong tui.. nak tau yis tu aktif akan jadi buih2 macam tu.. yer pestime buat wokeh.. :p

Jom ramas2.. adeh aku paling tak suka buat sebab melekat2 kat jemari.. pehtu jari jemari lenguh tau.. almaklum la jemari ni bukan kaki buat cucuq.. cucuq kembong pun fail...

dah jadi doh macam ni.. penat jemari aku tau...

So kita restkan dalam 30 - 45 minit sehingga doh ni naik 2 kali ganda.. 

tapi aku penat nak tunggu dah.. aku lapaq tahap kebuluq.. so 15 minit aku bukak aku tumbuk2 doh ni nak bagi keluaq angin-angin dia.. hahahha syok woo tumbuk doh ni... soft giler macam tuan dia. erkk perasan...

Mengentel bulat-bulat.. tgk macam tak jadi jer... aku tengok macam jadi cucuq keria plak.. yang bulat-bulat kecik tu untuk qebal..

Selepas di goreng dan letak gula.. hahaha korang jangan gelak donut aku agak keperangan sampai nak hitam.. sebabnya kelam kabut nak jaga api pehtu nak pusing-pusing donut tu..... padahal guna api kecik jer.. tapi cepat hangit erkk.. :p

Kalau beli 1 biji 40 sen.. pehtu keraih kedekong.. ni belambak haa ambik kau..makan sampai muntah.. Iqbal makan banyak yang bulat-bulat tu.. seronok tgk dia makan... :)

* Papa cakap mama gigih buat pehtu tangkap gambaq... :p

MamaJue & PapaMimi Story
/>

You Might Also Like

1 Comments

  1. huuuiiihhh...rajinnye...aiza beser bancuh sdri jerk jue..ade yg instant erk?

    ReplyDelete

Like us on Facebook