Trip to Melaka

9:21 AM

Trip To Melaka

16 October 2013

Nak mula citer pasal trip ni amatlah aku malas.. memula ayat dah malas tahap nak mampus kan.. camner aku nak cerita ni.. ker biar gambar menceritakan segalanya?? hahahah mula nak lepas jemari dan mengerah otak nak buat ayat!!!... Pada 16 October baru2 ni kami sekeluarga pergi bercuti-cuti Malaysia dan ini adalah percutian bajet kami.. Kalau pergi company trip memang tak pergi la cuti2 ni.. tapi cuti2 kali ni tanpa Iqbal.. yer la Iqbal kan kat kampung aku di Kedah.. Sian dia.. takper nanti mama bawak Qebal jugak.. tunggu yer Qebal... Naper aku pilih Melaka? Sebab aku tak pernah sampai sana.. hahahah kan sana adalah tempat bersejarah.. aku ni jer tak rajin jejalan sana sini.. since ada anak2 dah besar ni harus la jejalan bawak kiddos ni kan.. 

Memula kami singgah Zoo Melaka.. ekceli tak la besar macam Zoo Negara.. jangkaan aku silap.. kawan FB aku Shasha ada bagitau.. kalo g Zoo mesti 2 jam punya.. aku tak dapat tangkap lagi maksud dia.. sekali pergi hambek kau.. jenuh berjalan.. kami tak nak naik bas tu..apa ntah nama dia.. tram ka.. cehh kunun jalan la nak tengok binatang satu2.. nasib Iqram papa dia dukung guna merak.. fuh fuh fuh... kalo mama dukung mau patah pinggang.. ngeeee... dekat 1 jam kami berjalan kat zoo ni.. bukan g tengok binatang dah aku rasa... macam berjogging kat sana.. muehehhehe.. dan tiket masuk Zoo Melaka RM 15 seorang..

Bergambar itu harus.. heheheh...

Binatang-binatang di sana.. aku teruja kat Pak Belang tu.. mundar mandir jer kejenya.. nak makan kot...

Snap2 lagi... Cute kan Qeram kat belakang papa.. Gajah tu spoil betul bleh dia tak kalih depan..

Lepas berjimba2 kepenatan di Zoo Melaka, kami terus nak g check in hotel.. Menggunakan GPS kami sampai di Prima Hotel.. nak harapkan encik drebar tengok signboard harem ler nak sampai.. pakat dedua tak tau jalan kat sana.. hohoho.. nasib ada GPS ni.. kalo tidak sesat barat!!!... 

Prima Hotel.. Ok la dengan harga yang aku bayar.. 

Lepas check in mandi, rehat semua... kami keluar g makan tengahari lah.. kalo dah datang Melaka ni mesti pekena asam pedas kan.. tapi susahnya cari kedai makan hari tu sebab banyak kedai tutup sempena raya haji kan.. so pakai bedallah kedai mana yang ada.. lepas tu kami terus g Muzium Bahtera atau dikenali Muzium Kapal.. Tiket untuk masuk Muzium kapal ni RM3 seorang tau... bukan free.. hehehe.. Selama ni tengok dalam gambar jer.. sekali tengok memang besar ok.. kali ni aku plak dukung Qeram kat depan dengan menggunakan merak.. sebabnya dia tido!!!... alahai adik.. orang nak jalan dia dah tido.. bateri dia dah abis.. hehhehe...

Jejalan di Kapal ni memang agak mencabar.. yer lah dukung dengan dak kecik ni.. nak manjat tangga bagai.. fenat... hehehe tapi gagahkan jugak.. nak jalan kan... 

Antara yang sempat aku snap dalam Muzium Kapal tu..

Lagi... nak gambar bertiga memang susah la.. nasib ada bebudak sekolah buat lawatan.. aku suruh jer bebudak tu tlg snapkan.. hehhehe

Lepas penat jejalan kat kapal tu, kami decide nak jalan kat area tu jer.. gigih mak orang ni... macam larat sangat!!...jalan dekat2 situ pun aku dah semput.. hehhehe.. apa nama tempat ni aku tak pasti.. tapi memang dekat dengan Taming Sari... cehh kunun nak g Kota A Famosa.. cari melilau jugak la.. padahal semua dekat2 sini.. so kena berjalan.. kalo tak nak jalan naik jer beca 1 jam RM 40.. tak kuasa aku.. 1 jam jer?? aku nak 4 jam.. :p

Aku tak tau nama tempat ni... tapi teruja tengok kapal terbang besaq ni.. cmner la depa bleh letak sini ekkk

Jalan sampai depan Kota A Famosa.. akhirnya sampai jugak.. hahahah

Jalan lagi naik bukit apa ntah.. semata2 nak pergi Bangunan Stadhuys ni.. time tu aku tak larat sangat2.. betis dah krem nak mampus.. Qeram dah bagi kat en papa dukung.. mama nak terbalik dah time tu.. 

Sekitar Bangunan Stadhuys dan Jongker Street... 

Lepas jalan kat Jongker street dan beli fridge magnet terus kami pergi Taming Sari..

Pestime naik.. heheheh takder apa pun just tengok permandangan jer.. berbaloi lah tiket naik Taming Sari ni RM 10 seorang... 

Lepas naik Taming Sari kami terus balik hotel nak rehat.. kaki dah sakit.. berjalan sungguh ni..... en papa kata nak jalan sangat kan.. sampai hotel jer terus baring macam dah takder tulang.. Qeram melasak la keje dia sebab dia dah cukup bateri.. Malamnya pula kami keluar pergi Melaka River Cruise.. Orang Melaka bagitau kalo nak naik Cruise ni better naik malam.. sebab bleh tengok lampu lampi.. kami pun nak naik malam la.. maybe nyaman skit.. air sungai tu tak nyaman... hahhaha.. 45 minit jugak la naik cruise tu.. hahhh satu lagi aku tak tau apa tentang Melaka aku baru tahu yang Melaka ni ada Monorail :p.. teruk kan...selapas itu, kami decide nak makan asam pedas kat Hajjah Mona Asam Pedas.. ini pun aku google tau.. nak pergi sini pun kena guna GPS.. padahal sebelah Melaka River Cruise tu jer.. apa daaa.. memusing jauh wokeh.. bergaduh2 jugak la dengan en papa cari jalan ke kedai makan ni.... heheheh  :p


Dari pagi, tengahari dan malam makan nasi jer.. cuti jer badan pun naik dengan jayanya..

Kenangan di Melaka.. takder apa nak beli.. dah percutian bajet kan.. 

Balik jer malam tu terus zasss lena.. letih beb!!... esoknya nak terus ke PD... nanti aku citer Trip To PD plak.. zasss

MamaJue & PapaMimi Story
/>

You Might Also Like

2 Comments

  1. kitorang masa raya ritu plan mcm nie gak la tp lepas keluar drpd zoo melaka je dah flat masing²..malas nak masuk bandar cari hotel takut penuh uhuhuu..

    tp memang penat jalan dalam zoo tu

    ReplyDelete
  2. aahh wina.. memang tahap penat jalan dalam zoo.. kalo zoo negara tak tau la cmner.. kalo bawak qebal mesti dia suruh dukung lepas tu sebab tak nak jalan dah..

    ReplyDelete

Like us on Facebook