Tips Dapur

Tips Dapur : Makanan Tin Tahan Lama Di Dalam Fridge

2:00 PM

Dah tetiba MamaJue ni bagi tips dapur pulak.. sebelum2 ni takder pun asyik citer pasal2 lain jer.. tapi kali ni tips dapur plak.. cewahh bukan main kan... hahahha.. ok aku nak share skit pasal makanan dalam tin macam susu pekat & kaya dalam tin tu.. selalu kalo kita dah bukak makanan dalam tin tu kan & then kita simpan dalam fridge mesti susu or kaya tu akan jadi keras kan.. sebab dah beku dalam tu.. tambah plak bekas tin tu sejuk lagi la keras susu & sekaya tu.. nak makan cepat jadi lah lambat... so nak elakkan susu or sekaya tak keras macam batu, kita simpankan susu pekat & sekaya tu dalam tupperware or tipuware.. tak kesah la mana2 asalkan salin dan simpankan dalam tupperware plastik yang tertutup..

Korang nak tahu kenapa... sebabnya jika disimpan dalam tin yang asal, kandungannya akan bertindak balas dengan logam tin tersebut apabila terdedah ke udara... perghh dah macam cikgu sains plak.. kohkohkoh... Aku kalo beli susu or sekaya mesti akan salin masukkan dalam tupperware.. dah tupperware banyak kena la simpan tak kan duduk dalam almari plak abis cik lipas duk gerit.. sakit hati betul.. 

Sekaya dalam tin... simpan dalam ni tahan lama yer... kalo dalam tin kejap jer.. pehtu keraih...

Susu pekat pun aku simpan dalam tupperware ni.. memang ngam2 yer 1 tin dalam bekas ni..

Lepas ni senang skit la nak buat air or nak sapu roti.. ^___^

Tips yang berguna la sangat kan.. padahal orang lain dah tahu lama dah.. hahahah.. 

MamaJue & PapaMimi Story
/>

You Might Also Like

2 Comments

Like us on Facebook