Resepi

Potato Fritters

8:58 AM

Morning semua.. pagi ni bikin panas la jalan Seri Kembangan tu.. kejap bukak uturn tu kejap dia dah tutup.. haiyaaa bikin jem tau itu jalan.. tensen wokeh..sapa lah punya idea buat jalan 1 way macam ni.. haiyaaa menyusahkan orang tau dak.. gggrrrr... >____<

Ok kita stop cakap pasal tu.. Korang pernah dengar potato fritters.. alaa sekarang cucur ni dah jadi viral kat FB tau.. bukan si kiki stereng lock tu jer jadi viral.. cucur pun boleh yer.. hehehe aku kalo bab2 ni memang nak try.. ada 1 lagi aku belum try.. yang tauhu telur ker.. itu macam renyah skit.. sebab nak kena blend la nak kena keraskan la.. so kita buat mana yang senang2 sudah... Jom kita tengok resepi potato fritters ni.. Resepi asal Puan Noraida Durani.. 

Bahan-bahan :
  • 3 biji kentang disagat halus
  • 4 sdm tepung jagung
  • 3 sdm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • Daun bawang
  • Serbuk lada sulah
  • Garam
  • Ajinomoto (abaikan jika tidak perlu)
  • Minyak masak (utk mengoreng)
Cara-caranya :
  1. Satukan kentang yang telah disagat dengan tepung jagung, tepung gandum, daun bawang, telur, serbuk lada sulah, garam & ajinomoto, gaulkan sebati. <-- aku tambah air skit.. 
  2. Panaskan minyak masak, sudukan dan goreng agak2 leper dan terbalik2an.. tunggu sampai masak, angkat dan siap.
  3. Sedap dimakan bersama sos.

Bahan2 yang diperlukan.. 

Gaulkan hingga sebati.. erkk macam tercair plak.. Ini aku taruk cili padi kasi pedas2 skit.. baru sedap...

Dah siap.. erkkk memang gini ehh rupanya.. memang sedap.. abis kami 4 beranak pulun makan.. tang cili padi kena buang untuk bebudak ni.. 

Selamat Mencuba.. 

MamaJue & PapaMimi Story
/>

You Might Also Like

8 Comments

  1. Mcm wat cekodok..nk cuba! Nk try!

    ReplyDelete
  2. salam kenal,,
    lompat masuk sini dari edisi blog..
    fuhh terliur tengok,,kentang ade, nak buat jugaklah petang kang..
    :)

    ReplyDelete
  3. oh hoiii! sedap sangat ni tengok..kena try jugak

    ReplyDelete
  4. Femes resepi nih. Tapi tak buat2 lagi.

    ReplyDelete
  5. Mcm buat jemput2... suka letak kentang

    Thanks fr d recipe

    ReplyDelete
  6. Biasa buat cekodok akak letak kentang potong kiub atau memanjang. Boleh cuba ni sb akak hantu kentangšŸ˜Œ

    ReplyDelete

Like us on Facebook