Resepi

Ice Cream Coklat Homemade

10:00 AM

Dah lama giler tak beli ice cream.. ehh memang lama lah.. kalo beli ice cream mesti tak abis.. kadang2 jadi ice ketul dalam tu.. time tinggal skit baru gelut anak beranak nak makan.. so tekak keinginan nak makan ice cream terus daku buat.. bahan2 semua ada.. biasalah kalo bahan semua ada mesti kejap jer buat.. kalo tak cukup bahan tu lah en papa tensen sebab aku suh dia g beli.. hehehhe... 

Bahan-bahannya : 
* 1 cawan susu cair
* 1/4 cawan susu pekat ~ ini suka hati korang nak manis or kurangkan manis yer..
* 1 biji telur
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 1 sudu besar Ovellate ~ Yang Halal yer..
* Serbuk koko ~ perasa yang lain pun boleh

Cara-caranya :

Masukkan semua bahan kecuali serbuk koko.. senangkan.. hahahah

Mixerkan sehingga putih creamy gitu.. ada la dalam 20 minit yer.. lenguh tangan pegang hand mixer ni..

Dapat macam ni yer uolls.. creamy gitu.. macam ni dah sedap..

Masukkan serbuk koko & kacau lagi.. time ni korang suka hati nak taruk banyak mana.. kang terlebih koko jangan salahkan aku tau.. 

Hahh sebati sudah.. 

Masukkan dalam bekas & sejuk bekukan sampai keras.. *time ni aku tak tahan.. ingatkan kiddos jer asyik bukak peti ais.. mak budak pun sama. ngeh ngeh ngeh..

Ini jer mama dapat.. mama leh tido petang tu.. sekali bukak peti ais dah separuh abis.. 3 hero kerjakan.. patut la Qebal cakap mama eskrim mama buat sedap.. pasrah tak dan nak snap.. yang pasti anak2 suka.. 

Mudah bukan.. so apa lagi kita bikin sendiri jer kat umah.. bersih & tanpa bahan2 pengawet tau.. 
Selamat Mencuba... 

MamaJue & PapaMimi Story
/>

You Might Also Like

4 Comments

  1. wahh...best ni..shud try kt umah juga ni mama jue

    ReplyDelete
  2. mudah sgt....cme nk kne bli ovellette dan susu cair je.hehe

    ReplyDelete
  3. ya Allahhhh sedappp ye...petua utama kena ada ovellete...okeh nak pi cari kt giant hahahha...tq tau yunk kasi resepi...i tgk meleleh ayaq liuq...jimat duit

    ReplyDelete

Like us on Facebook