Resepi Noxxa

Ayam Percik Noxxa

1:29 PM

Hahh korang dah makan??? Aku tengahari tak makan dah sebab pagi tadi dah bantai nasi lemak rendang daging.. so tengahari memang tak makan.. ok aku nak sharing resepi hat kemarin.. en papa kata nak makan ayam percik.. mama pulun lah buat.. siap beli sekor ayam kunun2 nak buat ayam percik golek.. malas aku nak bakar dalam oven.. oven dah tinggi lagi la malas nak panjat kerusi.. so aku campak jer dalam noxxa.. jom kita tengok bahan2 nya... erkk bahan2 aku dah olah.. ada yang takder aku tak letak yer.. ini apa yang ada jer kat umah aku.. ^___^

Bahan-bahannya :
* 1 ekor ayam ~ korang nak kerat pun boleh.. tapi aku syorkan kerat la yer.. ni aku just nak tunjukkan sekor ayam ni boleh muat dalam noxxa
* Bawang besar
* Bawang putih
* Sedikit halia
* 3 batang serai
* 10 sudu besar cili kisar
* 1/2 cup gula
* 1/2 kotak santan

Cara-caranya :

Blender bawang besar, bawang putih, halia, serai, & cili kisar tu.

Tumiskan dalam noxxa.. korang guna mode stir fry tau

Masak sehingga pecah minyak, setelah itu masukkan gula & santan.. 

Masukkan sekor ayam tu.. hambek.. dalam noxxa leh sumbat 2 ekor tau.. 

Korang mandikan ayam tu dengan kuah percik tu..  pehtu korang HP dalam 10 minit..

Setelah siap 10 minit, korang stir fry lah ayam tu.. dan korang terbalikkan yer.. dah la ayam tu besar adehh lenguh tangan aku nak godek untuk terbalikkan dia tau.. nyesal pulak rasa....

Siap ayam percik Noxxa.. makan dengan nasi panas pun sedap.. tapi aku meratah jer.. hahhaha

Selamat Mencuba

/>

You Might Also Like

8 Comments

  1. interesting...boleh try buat nanti ayam percik noxxa ini.

    ReplyDelete
  2. Sedapnya. Tak bukak lagi noxxa aku tu ☺

    ReplyDelete
  3. Wow.... resepi senang banget..boleh buat kat rumah... nak merasmi periuk noxxa lah malam ni..tq for sharing..

    ReplyDelete
  4. tq sharing nak try resepi ni nanti

    ReplyDelete
  5. Nak buat utk juadah berbuka puasa malam ni.....tq2....sharing is caring

    ReplyDelete

Like us on Facebook