Resepi Noxxa

Pajeri Terung Noxxa

12:49 PM

Salam semua.. berehat kejap dari ngadap keje.. Kepala duk fikir bebudak tu macam mana la kat umah nenek.. tapi kerja pun kena buat jugak.. Hope semuanya ok.. Amin.. Meh ni aku nak share resepi.. aku pun dah blur nak masak apa sekarang ni.. dah berapa hari beli kat bazar.. itu pun beli nasi siap lauk seperti nasi ayam la, nasi tomato la, nasi kandaq la.. camtu jer.. bab2 lauk still gagah masak.. ada la sahur bila ntah kita orang makan maggie jer.. baguih punya bini.. hahhaha.. Ni pun bila punya menu berbuka pun tak ingat.. yang pasti kejadian pajeri terung sangat nice.. awat aku masak atas api tak nice ehh.. apa2 pun tq noxxa membuatkan diri ni jadi master chep.. kahkahkah.. Jom tengok bahan2nya... * maaf takder gambar step by step tau.. yang ni guna mode stir fry jer.. cukup mudah yer.. 

Bahan-bahannya :-

* 2 batang terung
* 2 ulas bawang putih dimayang halus
* 2 ulas bawang merah dimayang halus
* 5 sudu besar serbuk kari daging
* 1 mangkuk santan
* 2 sudu besar kerisik
* Sedikit air asam jawa

Cara-caranya :-

- Tekan mode stir fry dan tekan on, panaskan minyak dan tumiskan bawang putih & bawang merah sehingga naik wangi. Setelah itu masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak sehingga pecah minyak.

- Setelah pecah minyak, masukkan air asam jawa dan masukkan terung. Gaul sekata. Kemudian masukkan santan dan kerisik.. kacau lagi..

- Masak sehingga mendidih. Jangan lupa masukkan gula, garam dan masak sehingga kuah pajeri sedikit pekat.

Pajeri terung noxxa


/>

You Might Also Like

6 Comments

  1. tak pernah buat..hehehe..malu citer kat org!

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum…

    Selamat hari raya aidilfitri dari lieyalatif buat jue sekeluarga….moga syawal dirai dengan penuh meriah dan dlm keberkatan Allah taala….

    Terlebih bias tutur bicara,
    Disimpan jangan ampun dipinta,
    Syawal dinanti akan kunjung tiba,
    Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.

    Hati-hati dlm perjalanan moga raya tahun ini dirai gembira….

    ReplyDelete
  3. sedap nyer jue :)
    feveret asben aida ni...

    ReplyDelete
  4. wow I juga mau try resipe ini! Looks so lazat! BTW love your template!
    wonder0425.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Pegangan air tangan noxxa jue..cheq da pun terbeli jgk..hihihi
    nti mtk share resepi yea

    ReplyDelete

Like us on Facebook