Resepi Noxxa

Rendang Ayam Berkuah Noxxa

10:14 AM

Ok kita sambung resepi memasak bersama Mama Jue ratu Noxxa.. kahkahkah.. :p korang bagi lah aku verangan sat.. hahahah.. Ok resepi ni last week punya citer.. sebelum ni kalo buat rendang ayam mesti fail.. orang tak reti masak macam ni la.. resepi duk sebelah.. pppfffttt kira aku belajar skit2 nak terror macam ni.. Kalo rendang ayam ni mesti aku akan teringat makcik nasi lemak dekat opis aku.. makcik tu kata hari2 makan rendang ayam tak jemu ker.. tak makcik sebab rendang ayam makcik buat ni sedap.. 

Ok jom tengok bahan2 & cara2nya.. Errkk sorry sebab kali ni aku takder snap pix step by step tau.. masak kelam kabut tak dan nak snap la yer.. 

Bahan-bahan :-
* Ayam
* Cili kisar
* Cili padi
* Bawang putih
* Bawang Besar
* Kunyit Hidup
* Serai
* Daun kunyit
* Santan

Cara-caranya :-

- Blendkan cili kisar, cili padi, bawang putih, bawang besar, kunyit hidup, serai sehingga hancur.

- Guna kaedah stir fry, panaskan minyak, tumiskan bahan blender sehingga pecah minyak. 

- Setelah itu, masukkan ayam kacau hingga sekata. Tutupkan periuk noxxa dan HP kan selama 5 minit. 

- Setelah 5 minit, releaskan wap & kemudian tekan stir fry. Masukkan santan & daun kunyit masak sehingga mendidih. Masukkan garam serta perasa & masak sehingga agak2 pekat. 

Siap Rendang Ayam Berkuah


/>

You Might Also Like

5 Comments

  1. bagus la noxxa niii..aku mcm dah teracun je nihhhhhh

    ReplyDelete
  2. rendang ada kuah? boleh tryy nantiii.. salin resepi kejap heeeeeeeeee

    ReplyDelete

Like us on Facebook