Jalan-jalan at Taman Botani Negara Shah Alam

3:44 PM

Meh ni nak sambung citer hari kemerdekaan.. memang blur tak tau g mana.. memula planning nak g berendam dalam sungai ker kolam ker apa.. cehh konon time panas2 ni elok berendam bleh sejukkan badan kan.. nak harap kolam kat umah ni bebudak boleh la.. mama nak masuk boleh duduk bersila jer.. ciss ini tidak adil.. last2 plan lain dengan Ila kita g naik basikal kat taman bukit cerakah.. itu nama dulu lah sekarang nama dia Taman Botani Negara Shah Alam.. last aku pergi 6 tahun lepas time tu tengah pregnant Qebal.. memboyot u jalan2 kat situ.. giler bapak rajin jalan time ni. dah la berat nanang masa mengandung Qebal tu pehtu jalan dalam taman tu lagi rasa mcm dah seret kasut jer.. hahahha... 

Dah la pergi kali ni berpandukan waze Ila.. dah sesat barat.. wehh ila hang bagi jalan salah ni.. nak jadi stengah jam sampai dah jadi 1 jam lebih.. adehhh last2 Ila hampa follow jer kami yaaa... Maps silalah behave ya... so dalam 9.30 baru sampai Taman Botani Shah Alam.. jangan tak tahu tersesat sampai Meru klang.. huwaa nagessss... time tu korang tak yah cakap matahari dah tepacak atas kepala.. fanas lah kan.. kunun nak naik gerek sorang 1.. last2 kami naik bas jer.. nak tunggu naik basikal mau beratur tentu tak dapat.. ramai orang wehh cuti merdeka kan... dah la jom la tengok gambar kami kat sana.. tu pun kena tapis yang mana penting jer masuk dalam entry ni.. nanti aku update dalam ig yer.. Dah dah jom la tengok pix selfie guna gopro.. ehh sjcam jer pun.. bahahahha... ^___^

pix wajib ya.. tapi panas weh.. dah lain banyak taman ni sampai pelik mana pintu masuk dulu tak macam ni.. dah tahu akan berpeluh so mama takder pkai sebarang mekap dimuka..  

Naik jer bas terus menuju ke rumah 4 musim dulu.. makan2 minum2 baru jalan..jangan tak caya aku buat sandwish pagi2 tau.. pix aku tgh boyot ada kat sini tp semua dalam lappy.. kan lappy tengah nazak.. huhuhu

Ok musim bunga ker sekarang ni.. aku tak tahu la pulak.. nanti nak mai masa musim luruh.. orang kata cantik.. masa tgh boyot dulu musim sejuk.. memang ada ice dalam rumah ni...

anak2 teruja.. tapi tak leh masuk lahhhh... 

Cantik bunga2 tu macam ada takder jer.. yang pasti wangi lah

Manja mama ni.. geram macam nak geget dia..

Ok ini gigih berjalan nak sampai sini.. penat memang penat sampai berpeluh2.. kira exercise buang lemak.. hahhaha tapi sampai sini aku tunggu bawah jer anak2 naik atas so mama tengok dari bawah.. tak kuasa aku nak manjat sampai atas tu.. hahahha

Kanak2 riang ni tak tahu erti penat yaaa

Debok mama.. 

Hahh kat sini ada taman haiwan.. ada la rusa, kancil.. kuda.. landak.. boleh la.. syok la budak2 ni kasi rusa ni makan.. yang Qeram menjerit2 takut ker gelak ker mama pun tak tahu.. konpius mama.. 

Qeram siap cakap.. Hi horse.. how are u.. hahaha.. kuat plak tu cakap.. orang kat situ tengok jer gelagat Qeram.. hehehhe

Tengok kami jalan duk selfie lagi.. Ini budak debok sangat malas jalan.. memang papa dia jadi mangsa kena dukung lah.. en papa tak payah angkat berat dah.. Qeram jer bleh buat papa dia bina muscle.. ngeeee

Dek gara tertinggal bas.. kami 2 selfie.. hahhaha muka comot amat peluh2 muka weh... yang penting enjoy.. 

Balik jer dari sini masuk bilik pasang ekon terus lena tak sedaq habaq.. hahhahah letih weh letih... Bagus sangat tempat macam ni untuk riadah sekeluarga.... nanti nak repeat naik basikal pulak.. Nah aku bagi detail kat bawah.. korang leh tengok ya.. 


Waktu Operasi :
* 8.30 am - 5.00 pm (Selasa - Ahad)
- Tutup Isnin kecuali Cuti Sekolah & Cuti Umum
Tiket Masuk : RM 3

Rumah 4 musim
* 8.30 am - 4.30 pm
Tiket Masuk : RM 3

Free Shutter Bus
* 8.30 am - 5.00 pm

Regards,
/>

You Might Also Like

3 Comments

  1. Salam, hai selamat berkenalan..hehe sorry lambat balas kunjungan, bz sket 2,3, hari ni..hehe..alaa sy xpenah masuk rumah 4 musim ni, sedihnya..masa study dulu pegi sini pun sbb kena larian amal T_T...tp best situ banyak binatang..comel semuanya..hehe

    ReplyDelete
  2. Salam, haha a'ah buat sendiri banner blogger area tu, so senang sikit jimat ruang sebab sizenya panjang..haha boleh je...nak tukar nama awak ye? tulis mamajue ke camne? hehe reply kat blog saya tau, haha :D

    ReplyDelete
  3. terbaik ni kalau bwk anak2 aida jalan2.
    freedom.... alam sekitar :)

    ReplyDelete

Like us on Facebook