Resepi Noxxa

Ayam Masak Minang Noxxa

1:39 PM

Bosan dengan masakan ayam macam biasa? Meh ni aku nak share 1 resepi ayam masak minang.. memang sedap kalo makan sekali sekala.. boleh naik selera makan orang cakap.. hehehe aku pun sebab sayang cili padi tu banyak sangat.. kang nak buat apa simpan lama2.. nak buat ayam masak cili padi macam dah bosan.. so cuba lah menu baru ni ayam masak minang.. yang pasti masak dalam noxxa.. cepat jer... Dah jom tengok bahan2nya.. 

Bahan-bahan :- 
~ Bahan kisar
* 2 biji bawang besar
* 4 biji bawang putih
* 1/2 inci halia
* Kunyit hidup @ serbuk kunyit
* Cili padi ~ nak banyak sila letak banyak ya
* Cili merah

* 3 batang serai diketuk
* 3 helai daun limau purut
* 3 helai daun kunyit disimpul
* 1 kotak santan kecil
* Tomato 

Cara-caranya :-

Panaskan minyak dalam periuk noxxa dengan mengunakan kaedah STIR FRY, tumiskan bahan kisar dengan serai yang diketuk. Apabila tumisan dah naik minyak dan nampak garing, masukkan ayam dan daun2 gaul hingga rata. *yang ni aku tak tunggu sampai pecah minyak pun sebabnya masak dalam noxxa akan pecah minyak sendiri masa HP nanti.. Setelah itu masukkan sedikit air. offkan stir fry, tutup periuk noxxa dan HP selama 10 minit.

Setelah 10 minit, releasekan wap dan tekan stir fry. masukkan santan kotak & sedikit air.. agak yer korang suka pekat macam mana. Masukkan garam, gula serta pak aji. gaul sehingga mendidih. 

Last sekali masukkan tomato dan biarkan seketika. Dah siap...

Ayam masak minang noxxa.. 

Regards,
/>

You Might Also Like

10 Comments

  1. Perghhhh sedapnyaa kak... Terliur dah ena.. Akk ni pandai betul memasak

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap2.. heheh ena akak dulu pun tak pandai jugak.. belajar lepas kawin.. hahah.. jgn tak tahu dulu nak buat cucuq tepung pun tak reti ok.. loklaq tak???

      Delete
  2. Salam, wahhh mmg ramai ek org skang masak guna Noxxa ni, mmg nampak mudah..bestnyeee, ni yg teringin nak beli jugak ni..haha

    ReplyDelete
  3. Mudah sunggu jue guna noxxa ni..cheq da beli pun entah berapa kali baru guna..hihihi

    ReplyDelete
  4. wah boleh suruh mamaD cuba nt. .bukan masak lemak eh?

    ReplyDelete
  5. bukan2 PCL.. sebab ada daun kunyit & daun limau purut tu akan rasa lain.. kalo masak lemak lain..

    ReplyDelete
  6. Wah..menarik gak nie.....nanti boleh cik akak cuba...
    http://sweetyzhanieyz83.blogspot.my/2015/10/jom-sembang-blogger-hari-2-bersama-44.html

    ReplyDelete
  7. saya pernah masak ni dengan kawan kawan dulu, lec buat pertandingan creative and critical thinking.
    actuallly resepi yg lecture bagi masak kari tapi dia cakap tanpa guna serbuk kari.
    lecture cakap boleh sytle minang :)

    Singgah pagi dari DUNIA CIK AKAK
    [cahayakehalusankelembutan.blogspot.my]

    ReplyDelete
  8. hehehe... nmpak sedap ni
    tapi elya jarang letak tomato....

    ReplyDelete
  9. Wah sis. Saya org jawa. Jadi kami ayam ungkep jawa. Yang ni masakan org minang ke atau nama je minang? Ada terjumpa kat fb resepi. Macam ni ea rupa masak dia. Boleh tmbh menu rumah ni kalau gini. 👍

    ReplyDelete

Like us on Facebook