Resepi Noxxa

Bingka Ubi Noxxa

11:29 AM

Rata2 aku blogwalking semuanya update pasal bingka ubi.. ishhh lama giler kot tak makan.. hahhaa.. dan aku pun tak tahu nak masak macam mana.. ok korang jangan kecam mama.. ngeeee.. so tengok resepi ehh senang jer.. takder guna sikit tepung pun.. daku ingat ada guna tepung apa2 lah kan.. hahahha.. so aku pun nak try buat.. tapi kannnn punya lah susah nak kupas ubi kayu tu.. keras nak mampus sampai lenguh tangan2.. nampak sangat tak pernah kerja keras ni.. pehtu kena sagat pulak.. tepuk dahi!!!.. erkk bertambah2 lenguh tau.. last2 aku kerah tenaga en papa sagat ubi kayu tu.. wakakkaka.. mama cakap ala jaja blender jer pehtu tapis.. ehh macam tu ker mama.. awat la luruih bendui sangat ikut resepi tu kena sagat.. jaja pun sagat lah.. pfffttttt.. Ok jom tengok bahan-bahan yang mudah + cara-cara buat bingka ubi noxxa....

Bahan-bahan :-
* 5 cawan ubi parut
* 2 cawan santan pekat
* 4 sudu besar gula
* 1 cawan gula merah
* 1 sudu teh garam
* Sedikit pewarna kuning

Cara-caranya :-

Masakkan gula merah, gula, garam & santan sehingga hancur dan tapiskan.. Kemudian masukkan adunan santan ke dalam bekas berisi ubi yang diparut tadi.

Gaul hingga sebati. Setelah itu masukkan sedikit pewarna dan kacau lagi.

Lengserkan inner noxxa dengan minyak.. masukkan adunan ke dalam inner.. Tutup periuk noxxa dan tekan steam selama 30 minit. Tombol steam kena ke arah steam ya.. 

Setelah 30 minit.. biarkan bingka ubi sejuk baru keluarkan dari inner noxxa.. 

Psstttt boleh juga bakar dalam oven.. suhu 200'c dan bakar selama 1 jam - 1 1/2 jam.. erkk lamanya.. hahahha dalam noxxa 30 minit jer.. ok bye.. 

Selamat Mencuba

Regards,


/>

You Might Also Like

8 Comments

  1. Sedapnya..xexplore byk lg ttg noxxa ni jue..masa xsempat

    ReplyDelete
  2. Tak pernah makan makanan ni. Teringin nak rasa, nampak sedap

    ReplyDelete
  3. ape tu? tak pernah makan lagi selama ni.. hehehe

    ReplyDelete
  4. hai... salam perkenalan ye.. ;)
    Nice blog.. =)
    Done follow..
    Follow me back.. ^_^

    ReplyDelete
  5. Ubi kalau rumah saya ni jadi lepat je sis. Tak pernah jadi kuih lain sbb tak laku. Huhu

    ReplyDelete

Like us on Facebook