Resepi Noxxa

Laksa Noxxa

5:18 PM

Ehh dah lama tak makan laksa tau.. selalu makan laksa yang akak aku masak.. aku suka dia masak sebab sedap.. aku bukannya tak nak masak kang kalo masak jadi terbanyak.. hahah macam nak makan 10 orang.. padahal dalam umah ni 4 orang jer.. jenuh makan sebungkus laksa tau.. ngeee.. Dah banyak kali Qebal asyik nak makan laksa.. kalo g makan kat luar kena mintak laksa kosong.. no sayur mayur yer.. kalo ada jenuh asingkan sayur2 tu.. aduhh mama nak makan pun tercekik dengan anak sorang ni.. so mama bikin sendiri & dia akan makan bermangkuk2.. ehh nasi hang tak makan.. laksa beras hang makan plak noo.. budak mat salleh celup jawa.. kehkehkeh.. Aku masak dalam noxxa la dah nama laksa noxxa kan.. untuk pengetahuan korang masak dalam noxxa memang memudahkan.. kalo rebus laksa tak payah duk tunggu atas api.. sure lama kan.. pehtu meruap air rebus laksa tu.. dengan adanya noxxa, korang campak jer dalam tu, masukkan air. pehtu tekan tit tit jer 10 minit.. n korang g baring depan sofa.. siap jer 10 minit dah boleh makan.. hahahha mudah kan.. satu g untuk rebus telur.. kalo atas api dalam 20 minit kan.. masuk jer dalam noxxa & HP 1 minit.. kekekek lagi lah senang korang tak payah tunggu lama2.. Dah mama jangan membebel.. jom tengok bahan2 yang dah korang tahu.. cuma aku tekankan step by step guna noxxa jer.. 

Bahan-bahannya :- 
* Laksa
* Ikan sardin
* Secekak cili kering
* Bawang besar
* Bawang merah
* Cili padi
* Daun kesum
* Bunga kantan 
* Sedikit belacan
* Beberapa keping asam keping

Bahan tabur 
* Daun salad
* Timun
* Bawang besar
* Cili padi
* Limau nipis
* Telur

Masukkan laksa ke dalam noxxa dan isikan air hingga terendam laksa tersebut. * tak perlu rendam laksa dulu.. HP kan selama 10 minit. * untuk urat halus ambik masa 10 minit.. untuk urat besar tu 15 minit. Selepas 10 minit HP, release wap dan basuh laksa tersebut dengan air paip. kemudian toskan.

Untuk ikan pula, masukkan ikan sardin, sedikit garam serta asam keping ke dalam noxxa. Masukkan air sehingga paras ikan. Kemudian HP kan selama 70 minit. Setelah siap ikan, releasekan wap dan blendkan ikan. *tak perlu asingkan isi dengan tulang sebab HP dengan noxxa akan lembutkan tulang ikan. Kemudian blendkan cili kering, bawang, cili padi, belacan. Masukkan ke dalam periuk semua bahan blender, tambah air ikut kepekatan korang suka. Masukkan daun kesum. bunga kantan dan asam keping. Rebus sehingga mendidih dengan mode stir fry. Setelah mendidih, masukkan garam serta pak aji. boleh tekan off stir fry dan kemudian tekan mode keep warm untuk kuah sentiasa panas didalam noxxa..

Untuk telur, masukkan air sehingga terbenam telur. HP kan selama 1 minit dalam noxxa.. Hiris nipis2, daun salad, timun, bawang serta potong limau nipis, telur dan cili padi.

Siap laksa noxxa. cepat mudah & menjimatkan masa korang.. Tak pedas buat sebab anak2 nak makan la pulak.. huhuhu...

Selamat Mencuba...

Regards,
/>

You Might Also Like

8 Comments

  1. pandainye masak sendirik. sis selalu beli jer. kikikiki

    ReplyDelete
  2. saya pun dah masak laksa petang tadi walau selera makan macam tak berapa ada hari ni. ni kira makan sampai esok je la..

    ReplyDelete
  3. fuhhhh noxxa boleh lembutkan tulang ikan pehhhhh....

    ReplyDelete
  4. 70minit tu confirm ye sis utk rebus ikan lam periuk noxxa tu?

    ReplyDelete
  5. Sedapnya. Nak cuba juga nanti.

    ReplyDelete
  6. Kalau ikan selayang, lembut juga ke tulang dia?

    ReplyDelete

Like us on Facebook