Resepi

Resepi Roti Jala

1:03 PM

Elehhh mama jue ni roti jala pun nak masuk dalam entri blog kan.. hahh biar la kat aku.. blog aku suka hati aku la kan.. hahaha... poyos jer mama ni.. ok la mama nak ngaku mama paling tak reti jugak buat roti jala ni.. hmm adik laki aku Shun dia terror beb.. itu aku tak nafikan.. bancuh adunan dia leh pakai agak2 jer.. kalo aku kena sukat dengan cawan ler.. mau cayaq nanti.. hehhehe... ehh korang kalo orang kedah panggil roti kirai.. kalo orang KL panggil roti jala tauu.. ehh nak aku kirai tobat lahum aku tak reti pusing2.. tangan ni keras uolls.. kang titik2 jer atas pan tu.. dah jadi macam bedak sejuk plak.. hmm ada yang sama macam aku tak?? tapi kan aku berjaya jugak buat roti kirai ni.. sedih betul kan.. kawin dekat 8 tahun baru kali ni buat.. hahaha nasib la en laki dapat bini mcm ni.. nak beli aku jenis fikir kat mana nak cari kan.. so gigih buat.. jangan tak tahu botol acuan roti jala pun baru beli.. kahkahkah.. teruk sangat ni.. masa memula nak kirai tu dah serupa macam waffle pun ado.. kalo mama aku tengok sure nangis T___T sian anak mama tak reti masak.. haipppp tak pandai masak kita boleh belajar.. apa gunanya perempuan kan.. ehh tu aku!!.. sekarang dah jauh dengan mama & tok kena harus buat sendiri okeh.. berdikari di atas tapak kaki sendiri.. ada kena mengena ker.. hahahah  ^____^ jom la tengok bahan2 & cara2nya.. errmmm ada resepi yang 1 cawan jer korang google la ehhh.... 


Bahan-bahannya :-

* 3 Cawan air / susu / santan
* 3 cawan tepung gandum
* 1 biji telur
* 1 sudu kecil kunyit @ pewarna kuning
* 2 1/2 sudu besar minyak
* 1 sudu kecil garam

Cara-caranya :-

Masukkan semua bahan dalam blender ikut urutan di atas. 

Masukkan adunan roti jala dalam acuan botol.

Panaskan non stick pan dan jalakan atas pan tersebut. Biar sebentar sampai masak (tak perlu terbalikkan). Angkat, lipat & gulung.

Boleh dihidang dengan kari ayam or serawa durian (tapi aku tak makan durian) 

Regards,
/>

You Might Also Like

6 Comments

  1. Sedapnyaaa roti jala. Hari tu Nani try buat tapi tak menjadi sebab guna kuali biasa. Kahkah :p

    ReplyDelete
  2. wahhh.. sedapnyaaa. Lissa suka roti jala :D

    ReplyDelete
  3. saya pon kalau buat roti jala tengok resepi >_<

    ReplyDelete
  4. sedapnye roti jala!
    kalo kat teganu mkn ngn kuah manis..
    =)

    ReplyDelete

Like us on Facebook