Resepi

Resepi Kari Ikan Ala Utara Style Yang Mudah

11:03 AM

Hi korang lama mama tak update resepi kan.. since jadi fulltime blogger ni asyik mereview jer kerjanya... hahaha.. ok lah hari ni mama update la pasal resepi yer.. mama kalo teringin nak makan kari baru buat.. tu pun bukan suka jenih pekat2 sangat atau cayaq2 pun tak suka.. kira sedang2 elok mama suka.. dah macam-macam rempah mama cuba.. tapi mama suka rempah Adabi.. dah jemu kot asyik babas jer khenn.. Nak buat kari takder la susah mana tapi masa dulu awat mama tak reti.. wakakaka.. Dah jom tengok bahan-bahan dan cara-caranya.. mudah jer uolls kalo cara mama ni.. 

Bahan-bahan :-

* Ikan Sardin (tak kesah la ikan apa pun yer)
* 3 ulas bawang putih
* 2 biji bawang merah
* 1 sudu kecil biji sawi
* 3 pelepah daun kari
* 4 sudu besar serbuk kari ikan Adabi (tambah sedikit air untuk jadikan pes)
* 6 batang bendi
* 1 mangkuk kecil air asam jawa
* 1 mangkuk santan

Cara-caranya :-

- Panaskan minyak dalam kuali, korang agak2 la minyak tu banyak mana yer.. Tumiskan bawang putih, merah, biji sawi & daun kari sehingga naik wangi. 

- Setelah wangi dan perang, masukkan pes serbuk adabi dan masak sehingga pecah minyak.. time ni korang kena sabar la yer.. 

- Kemudian setelah rempah kari pecah minyak korang masukkan air asam jawa kacau dan masukkan bendi untuk bagi lembut sekejap. Dan masukkan santan kacau sehingga sebati. 

- Jika pekat tambahkan sedikit air yer.. pandai-pandai la korang balance kan.. Masukkan ikan dan biarkan kuah kari mendidih sebentar.. 

- Last sekali masukkan garam serta pak aji dan kacau sebentar dah siap..

Kari Ikan Ala Utara Style Yang Mudah.. 

Selamat mencuba uolls.. 


Love,
/>

You Might Also Like

6 Comments

Like us on Facebook