Resepi Air Fryer

Muffin Choc Chip Air Fryer

10:08 AM

Mama kalau buat muffin mesti dalam oven. Semalam mama malas sangat nak angkat oven tu pergi dekat plug so mama bakar dalam air fryer. Heheh boleh jer sebenarnya cuma kena bakar skit skit la. yer lah air fryer besar mana. cenonet jer hahh.. kalau dalam oven kan sekali bakar jer. So mama try la bakar dalam air fryer. 

Resepi ni mama ambik dalam buku 77 Resepi Istimewa Air Fryer dari Chef Hanieliza. Tapi dia guna air fryer Haier, mama plak brand Philips. Huhuhu takper kita kena cuba try & error dan kena berani. Dalam buku resepi tu bakar selama 30 minit tapi mama bakar selama 20 minit pun dah cantik. So korang try la letak berapa minit untuk muffin korang yer. Lain-lain air fryer tak sama tau..

Muffin Choc Chip Air Fryer

Bahan-bahan A
  • 1 3/4 cawan tepung gandum *
  • 1 sudu besar baking powder *
  • 1 sudu teh soda bikarbonat *
  • 1/4 cawan serbuk koko *
  • 1 cawan gula perang
  • secubit garam
Bahan-bahan B
  • 1 biji telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 cawan susu segar
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • 1/2 cawan coklat chip 
  • Acuan muffin
Cara-caranya :-
  1. Bahan bertanda * diayak 2 kali, kemudian gaul sebati tepung diayak bersama gula dan garam
  2. Kacau sebati telur dengan esen vanilla, masukkan susu segar, minyak dan kacau sebati
  3. Tuangkan ke dalam adunan tepung dan kacau sebati
  4. Masukkan adunan ke dalam acuan muffin dan taburkan coklat chip di atasnya
  5. Panaskan Ai Fryer pada suhu 150'c selama 3 minit. 
  6. Masukkan acuan muffin ke dalam Air Fryer dan bakar selama 20 minit
Sebelum di bakar. 

Tadaa setelah siap. Cantik kejadian muffin ni.

Ramai yang tanya mama bakar dalam air fryer ni sama macam oven ker? Tak kering ker? Ok mama dah rasa tekstur dia sama jer, nak kata kering tu tak la kering kira nice elok jer muffin tu selepas bakar. Gebu sangat. Mama tak guna mixer pun bancuh adunan ni, semuanya whisk jer sebab malas nak basuh. Hahah.

Lepas ni kalau mama rajin cuba masak dalam air fryer ni bolehlah mama update kat blog. Itu pun kalau mama rajin la.. kalau mama malas memang duk situ jer air fryer ni atau pun masak fries, nugget dan ayam frozen jer untuk anak-anak. hahahah. Selamat mencuba.. 

Love,
/>

You Might Also Like

6 Comments

  1. wah bestnye x sabar nak cuba.. tq jue resepinye..

    ReplyDelete
  2. Wahhh nampak sedap dan gebu. Boleh cuba ni nanti.

    ReplyDelete
  3. wah muffin guna air fryer..yummmmmy...lama xbaking muffin

    ReplyDelete
  4. Tak try lagi bakar kek dalam air fryer. Nak try lah nanti.

    ReplyDelete
  5. wah.. menarik ni jue.. boleh try nanti masak muffin dlm air fryer. thanks juee..

    ReplyDelete
  6. Nak cuba la nanti..senang benor nak buat tu..tapi tunggu mood kerajinan akak masuk dalam badan ni,hah...

    ReplyDelete

Like us on Facebook