Resepi Air Fryer

Pizza Air Fryer

10:39 PM

Hi semua.. memalam baru ada masa nak duduk depan pc. Biasa lah mood blogging ke laut skit sebab urat belikat sakit. Tapiiii walau tengah sakit macam ni mama tetap la uruskan rumah, hantar ambil anak sekolah, masak semua tu. Kekadang terfikir mama ni sakit ker idok. hahaha.. dah jadi mak-mak ni kena gagah buat walau tengah sakit kan. Ok sebenarnya dah lama mama nak buat pizza tapi mama nak tunggu pizza pan air fryer yang mama beli kat Shopee tu. Hahah gigih betul padahal nak try masak pizza dalam air fryer tu sebenarnya. 

So hari ni memang blur nak masak lauk apa. Cemuih sangat so mama buat Pizza Air Fryer. Kalau korang nak guna base dari roti arab tu pun boleh. Roti gardenia pun boleh suka hati korang lah. Tapi mama buat doh sendiri. Sebab tepung gandum memang banyak kat rumah ni. Bahan-bahan pulak senang jer. Dah jom tengok bahan-bahan dan cara-cara buat Pizza Air Fryer ni. 


Bahan-bahan roti pizza.
  • 5 cawan tepung gandum
  • 2 cawan air
  • 2 sudu besar yis segera
  • 2 sudu besar minyak
  • 1 sudu kecil gula
  • secubit garam
  • minyak untuk sapu pada doh tepung
Cara-caranya :
  1. Campurkan semua bahan kecuali minyak untuk sapu pada doh tu. Bancuh tepung dengan air hingga menjadi doh. 
  2. Kemudian sapu minyak dan tutup dengan tuala lembab sehingga doh kembang.
  3. Setelah itu tumbuk mampat dan uli sebentar. Kalau melekat pada tangan korang sapu minyak yer. 
Untuk satu adunan ni korang akan dapat banyak. Dah masak dalam air fryer lagilah banyak biji korang dapat. Hahaha. So korang penyetkan kat atas pizza pan tu.

Bahan-bahan inti topping:-
  • Sosej / Pepperoni
  • Sos Prego Tin Traditional
  • Tuna Tin
  • Lada benggala hijau / merah / kuning *
  • Bawang besar *
  • Cendawan butang *
  • Tomato *
  • Chili Flake
  • Cheesedale
  • Mozzarella Cheese
* Optional - Mama takder bahan-bahan ni so mama tak letak. kalau korang ada boleh jer letak.

Untuk bakar guna Air Fryer korang kena panaskan Air Fryer dahulu dengan suhu 200'c selama 3 minit. Kemudian masukkan pizza dan bakar selama 8 minit. 

Ni sebelum mama letak mozzarella hahah hentam la ni pun bebudak kalut makan.

Yang second round mama potong cheesedale dan tabur atas pizza. 

Untuk keluarkan pan memang agak susah sikit so korang cungkil la dengan garfu dan guna pengepit dalam gambar ni atau korang guna la kain ker apa. hahaha.. ehh tu pun nak ajar ker. 

Tengahari tu mama tak puas hati terus mama keluar pergi beli mozzarella cheese dekat tesco. Hahaha. gigih tau pergi dengan Qeisya. Kalau guna mozzarella lagi sedap dan agak mahal skit la. Takper bukan selalu nak makan cheese ni kan. Hehehe. Anak-anak suka makan why not letak cheese banyak2 tak gitu.. Mama hampa ni kalau buat makan memang tak kedekut tau!!

Ini mama testing mama bakar doh dulu lepas masak kejap baru mama sapu sos prego dan letak pepperoni dan cheese. Ok mama tak berapa suka base jadi keras. Better letak sekali doh dengan semua bahan-bahan yang lain kemudian bakar sekali. cara ni lagi sedap!!.

Ini pulak mama buat pizza tuna cheese. 

Mama puas hati buat pizza kali ni. Qebal pulun makan pizza siap cakap sedap. Hahaha. Roti pun lembut dia kata. Lepas ni boleh la mama rajin buat pizza air fryer lagi cuma kena kesabaran la sebab size dia too small. Hahaha sekali buat pehtu habis. Its ok kira berguna jugak la air fryer ni kang asyik duk guna masak nugget dengan ayam frozen jer. Hehehe. Ok lah selamat mencuba. Nih esok pagi pun breakfast pizza lagi nampaknya. 

Love,
/>

You Might Also Like

4 Comments

  1. aduh, ni geram nak sambaq air fryer ni..huhu..

    ReplyDelete
  2. wowwwww sedapnya! dah la lama takmakan :(

    ReplyDelete
  3. hah pizza air fryer...tq for sharing..ada ms bole try haha

    ReplyDelete

Like us on Facebook