Akhirnya Tukar Modem Baru

8:40 AM

Cuti panjang 4 hari baru-baru ni memang mama tak pergi mana. Nak balik kampung pun tobat jem. Nak pergi jalan pun macam malas nak rempuh dengan orang ramai. Heheh jenis suka jalan tak der gangguan orang gitu so kita planning pergi jalan time orang kerja baru best. So mama pun buat list untuk aktiviti 4 hari tu. Kira memang sentiasa duduk di rumah la sepanjang cuti. Yang sakit hatinya internet pak streamyx tu pun dia boleh cuti jugak.. perghhh berbulu mama tengok lampu internet jadi kaler merah weh.. sabar maybe tengah cuti so orang guna internet ramai la jangkaan mama. Yang makin geram sampai 4 hari perghhh..

Gambar ni hari Rabu terus tak menyala dsl dengan internet. duk menyala lampu power warna merah jer.. lagilah berbulu oihhh.. 

Start hari Selasa tu dah ok tapi sekejap stabil sekejap terputus. what the fish la line internet ni. Makin menjadi-jadi pulak.. padahal mama bayar jer sebab internet ni jer yang boleh mama buat kerja blogging. telefon pun memang on wifi jer.. huhh nak harapkan data line serupa siput sedut. asal nak check email kena pergi tengek dekat tingkap. Giler kan.. Mama pun terus call 100 TM tu tanya apa masalah, orang TM kata line ok jer.. Sampai orang technicion TM datang rumah lah check nak tahu sebab apa. 


Orang TM sampai jer dan tengok modem tu terus dia kata modem lama ehh. hehehe yer dah hampir 7 tahun dah guna modem ni. Dia kata kalau check line dekat luar laju jer. ni mesti modem problem.. Fuhh tak kan la time-time macam ni rosak kan.. tapi yer lah modem pun dah lama memang patut di tukar pun. So lepas check sah la modem ni memang rosak sak sak.. cissss.. dia pun suggest kalau nak tukar modem yang TM dia tak galakkan sebab nanti cepat rosak dan tak laju. Nak selamat beli dekat kedai TM kat luar jenis TP Link yang speed 300 yang ada 2 antena dan harganya pulak around RM100 macam tu. 


So mama pun beli lah modem yang orang tu suggest. Tapi memula tu kata kena setting sendiri. Perghhh macam mana nak setting sebab mama is buta skit bab-bab macam ni. Memang mama tak reti langsung. Si adik manis Lisa cakap senang jer kak jue.. nanti dia guide kan. Terus mama pergi beli modem ni dengan harga RM99. Balik terus pasang dan try setting. Masa nak pasang pun ehh lagu mana ni.. memang otak mama blur that time.. tarik napas lepas dan cool mama benda kecik jangan dibesarkan. kahkahkah. padahal hang buat kalut mama oiihh...

Lisa kata kena tekan nombor 192.168.1.1 sampai keluar login dan password masukkan detail admin dan password admin. ohh gitu.. mama macam pernah buat jer benda alah ni. muahaaha tapi biasalah mama rasa macam susah yakmat. lepas dah login tu tekan quick start dan follow next apa yang perlu kita key in. Jangan lupa nanti masukkan email streamyx dan password serta nama wifi dan password wifi baru. lepas tu settle. ehh senang jer rupanya. hahaha tapi tunggu la mau kata 4 tahun lagi suruh buat tobat mama lupa. 


So far dah sehari mama guna modem baru ni memang puas hati. Laju la dari dulu.. yang best wifi dia kalau dekat bilik belakang pun full coverage tau. yang modem lama asal masuk bilik belakang jer 1 bar jer tu pun kejap2 tak dapat wifi.. hekhekhek.. lepas ni jangan buat perangai lagi tau.. ni jer nyawa ada.. orang tanya naper tak guna unifi? Ok meh sini nak habaq.. dekat tempat mama ni unifi hanya untuk landed house sahaja. bagi apartment memang tak cover. kebenda ntah fiber dia mahal sangat. so nak tak nak kena setia jugak la dengan streamyx 1mbps ni jer. wehh orang tak pakai dah 1mbps tapi nak buat macam mana.. nak upgrade ke 3mbps pun tak boleh. so bertabahlah guna pak streamyx ni. heheheh...

Love,
/>

You Might Also Like

5 Comments

  1. Yeay...dah tukar....
    Bertabahla ya kak jue...
    Ok tu pakai TP link..dlu time nieyl guna streamyx..2 kali tukar TP link ni..hehehe...laju mmg laju...tapi jgn lupa kalau petir kilat..still cabut plug tauuu

    ReplyDelete
  2. akhirnya ye, setelah 7 tahun berbakti... udah penat dia tu yg bt hal...
    bt hal lak time2 cuti mmg lah....
    klu akak sama lah dik, nk kene setting2 mmg fenin trs blur... hehhehe...

    ReplyDelete
  3. ye betul, unifi bagus kalau landed house :D

    ReplyDelete
  4. Syukurlah dpt kembali menulis blog spt biasa. Memang sakit hati kalau alami gangguan line telekom ni.

    ReplyDelete
  5. paraha kalau line internet semput kan. memang tak dapat buat kerja. kat area rumah fiza pulak unifi xde coverage..kalau tak dah lama upgrade..samalah kita kena setia dengan streamyx..huhu

    ReplyDelete

Like us on Facebook