Kronologi Bersalin Anak ke 2...

12:00 AM

  • Pada 4 December 2011, aku rasa macam tak sedap badan jer.. bukan sakit ker apa.. tapi baby kurang bergerak.. so aku ambik keputusan nak g check kat Hospital Serdang... sebelum pergi hospital aku sempat masak macaroni goreng untuk sarapan pagi.. tetiba jer tekak nak makan kan.. so lepas tengahari tu terus pergi hospital.. Check2 doc suruh masuk ward.. huhuhuhu terpaksa la tinggal Iqbal Haiqal.. sian anak mama..
  • 5 December hari pertama di ward aku dah mula bosan.. jalan sana sini dalam ward tu.. nak keluar tak boleh.. nasib ada kawan sekolah aku yang jadi staff nurse kat ward tersebut.. boleh la duk nyembang kejap2 kan... so doc suruh aku monitor pergerakan baby dalam perut.. memang kurang gerak.. kalo malam laju jer gerakan baby.. so doc cakap kena cukupkan 37 minggu dulu baru boleh induce.. aku pun bincang dengan en papa dan dia kata buat la yang mana doc cakap terbaik.. tapi doc cakap induce boleh limit 3 kali jer.. kalo still tak buka jalan kena czer.. huwaa takut.. dengar jer nak kena bedah serius aku seryau weh... heharap bukak la laluan untuk bersalin nanti..
  • 6 December pagi doc cakap kena tunggu tengahari untuk diinducekan.. huhuhuhu gementar wehh.. tak pernah2.. lepas lunch doc suruh masuk bilik rawatan untuk induce.. memula tu doc check laluan & doc cakap dah 2cm.. so doc masukkan ubat induce tu macam panadol gitu ke dalam rahim aku.. time tu kul 2 petang... lepas masukkan doc suruh aku berehat 1 jam tak leh jejalan mana.. sampai ke toilet tak bleh.. lepas sejam aku dah gelisah.. sakit pinggang + sakit perut dalam 10 minit gitu.. nurse wat ctg untuk monitor contraction tersebut.. memang dah ada tanda2.. huhuhu sakit la jugak tapi boleh lagi makan petang tu, mandi air panas.. dalam lepas magrib g check laluan lagi dah 3 cm... tapi sakit dah 5 minit 5 minit.. huhuhu siap duk berselimut la duk tahan sakit... start kul 11 malam aku dah tak tahan.. terus aku jumpa kawan aku nurse tu... cakap tak tahan dah.. sakit sangat2.. check2 laluan dah nak 5 cm... apa lagi aku call en papa suruh datang labour room.. huhuhu risau takut tak sempat jumpa en papa...
  • 7 December, jam 12 pagi doc nak pecahkan ketuban.. erkkk takut.. tapi mulut aku duk cot cet cot cet lagi dgn doc tu.. masa dia pecahkan memang tak sakit pun.. tapi nampak benda panjang kaler putih tu mengerunkan.. hahahaha... masa dia pecahkan tu siap duk muji kata air ketuban aku jernih putih.. apa kes... aku ni dah cuak nak bersalin.. takut tak leh nak push sebab baby estimated 3kg something.. huhuhu besar dari anak pertama ok.. kul 1 lebih tu aku dah mula sakit tahap gaban gabenor dan bla bla bla.. dah la tempat picit nak panggil misi rosak tau.. so aku jerit2 dari labour room.. hahahah.. sekali panggil dia cakap belum lagi.. tapi aku dah rasa macam nak yak2 sembelit gitu.. siap teran2.. huhuhuhu sakit wehhh... ada gak 3,4 kali aku cuba tapi mcm tak berjaya.. sekali aku dah tak tahan.. aku panggil sekali lagi yg aku ingat time tu dah kul 1.45 pagi.. aircond dalam labour room dah tak rasa ok... panas yarabbi.. berpeluh2 tu jangan kata la... serabai nak mampus.. misi check2 laluan dah 10cm.. so misi suruh teran.. huwaaa tak larat ok.. penat2.. 3,4 kali push alhamdulillah baby dah keluar... terus aku tnya en papa laki ka perempuan.. en papa kata lelaki.. takper la.. aku terima dengan syukur Alhamdulillah... kali ni takder la gunting2 bagai macam anak pertama.. :) masa nak jahit skit tu aku lagi la pot pet pot pet menjerit sakit hahahha.. penakut woo aku ni.. takut2 aku ni kira dah berjaya lalui 2 kali bersalin ok.. lepas ni stop la kejap bagi anak2 membesar depan mata.. hehhehe..
  • Jam menunjukkan pukul 3 pagi aku ditolak ke ward semula dengan baby boy aku.. kejap jer kan... en papa pun tunggu kat ward... Esok malamnya aku boleh discharge dari ward... Alhamdulillah.... Syukur padaMu Ya Allah...
Lepas baby keluar.. putih2 pun masih ada dimuka baby..


/>

You Might Also Like

4 Comments

Like us on Facebook