Misi MamaJue Kurus & Sihat Tahun 2020

4:47 PM

Hi korang.. Fuhhh berabuk blog mama dah berapa lama tak update. Mood update tak payah cakap memang kelaut la sekarang ni. Ntah la sebab penat sama kot sampai nak tekan keyboard pc ni pun dah ke laut. Eh sebenarnya mama tengah gigih diet dan workout untuk misi azam kurus dan sihat untuk tahun 2020. Rasanya macam setiap tahun jer misi kurus ni tapi akhirnya gagal di tengah jalan. hahaha. tapi tahun ni memang mama tekad nak kurus. tak peduli dah memang kena wajibal ghunnah nak kurus dan sihat.  

Padahal sebab nak kurus dek kerana baju tshirt yang mama beli dekat brand outlet tu semua ketat tang lengan. hahaha dah la beli sampai 6 helai. aduii time tu BO buat sale 3 helai RM50.. sekali balik  try pakai ketat dekat lengan.. stress pulak. So January ritu mama dah start makan suku-suku separuh dan workout atas trampoline. Berat mula tu 84kg (tapi lupa pulak nak snap gambar sebab sakit hati tgk angka tu) misi exercise setiap hari melompat terkinja bagai nak gila selama sebulan hanya turun 4kg jerrrr. hahahah mama oihh hang nak turun baper banyak kan. 4kg tu bersyukur la. 

Trampoline ni tahun lepas jadi al tukun lah. tahun ni kita kena lompat selompatnya ok. hahaha

So start jer Februari mama dah mula tekad cut nasi, cut gula, cut minyak, cut garam. so mama hanya makan protein dan sayur jer. Hari ni 20 Februari so hampir 20 hari lah mama tak makan nasi. Awal minggu pertama tu agak struggle jugak tapi mama kau tahan jebat hahaha so sampai hari ni mama cut nasi tu. Memang nak nampak kurus terus tu mama hang kena makan tahun baru nampak kot. takper slow2 yer kang sebulan kurus slim melidi kang orang ingat mama ambik dadah plak. hahhaa matilamama.

Setiap hari mama akan cuba exercise selama 30 minit atau buat abs or cardio. Selalunya mama akan lompat atas trampoline ikut video dekat youtube jer. Ehh follow video workout tu pun boleh peluh bercerau yer. Bukan sekadar lompat atas trampoline tapi kena gerakkan kaki dan tangan jugak. hahhh oh ya kenapa mama pilih lompat atas trampoline sebab lutut mama tak sakit. kalo lompat atas lantai or tanah lutut mama mesti sakit. hahaha nampak tak lutut pun tak mampu menampung berat mama.

Agituuu. hari2 kena pose baru semangat skit. 

Video ni la mama selalu follow. memang pecah peluh yer. 

Punya la mama gigih diet & workout siap mama create satu IG untuk misi kurus mama la. Korang boleh follow MamaJue Healthy Journey. Tudiaa panjang betul nama IG mama kali ni. Dekat dalam IG tu mama akan update pasal menu lunch mama. Untuk menu breakfast memang tak sempat biasalah waktu pagi tu la nak kejan anak kemas buku, suruh mandi, nak gelut masak. Ingat mama hang sedia2 ada masa nak update IG ka. Kan mama makan sayur jer hari-hari, Iqram siap cakap mama makan sayo jer macam kambing. hahaha hampeh sangat dia ni tau. 

Antara menu yang dah masuk dalam perut mama. 

Weekend lepas mama dah start jogging dengan en papa. hahaha.. jujur mama cakap mama lebih suka lompat atas trampoline daripada jogging ni. wehh sakit urat betis la jogging. ker mama baru start jogging tu pasal urat-urat betis terkejut. hahaha. takper baru lagi kan biasa la urat betis pun nak kena sebati untuk biasakan mama jogging yer tak. Itu ada hati nak masuk fun run bagai. mau tengah duk lari fun run tu dalam hati duk cakap apa jadah aku masuk ni. hahahah. 

Awal pagi sampai mama hang apa lagi posing la satu kali. gedik sangat hahaha.

Partner jogging mama. mama paksa en papa jogging jugak sebab perut dia dah mcm org mengandung. hahhaha nasib dia mau yer. kalo tak laki bini duk jogging atas katil

Buat masa ni berat mama hampir 9kg turun dari 84kg. Tapi biasa la kejap naik skit kejap turun skit. Itu biasa la kan. lepas ni stop timbang sebab mama akan sambung cut nasi sampai bulan 3 pula. Satu jer dugaan mama kalah masa nak period. Ya ampun tekak teringin nak makan benda manis. Dek kerana tatahan sangat mama terbeli dan termakan la jugak 1 slice chesecake. hahahha esoknya teruih period. jebon laaa. hahahahha

Heheheh banyak lagi berat kena kurang. berat ideal mama 59kg. mampuih banyak kilo kena buang ni oihh... takpa sabar yer mama. yang best inch loss banyak kurang dekat lengan. yeaa lengan mama dah tak sado lagi. so chaiyok mama chaiyok.

Mama bab posing serah kat mama. tu pun puaih pedo tangan en papa bagi mama nampak kurus dan cantik. apooooo hahahahhaha

Minggu ni nak jogging lagi tapi Sabtu Ahad ada hal la pulak. takper dapat jogging sejam jadi lah kan. huhuhu. nak kumpul balik stamina ni bukan senang. kalau penyakit M tu mai lagilah baik mama tarik selimut dan tido jer yer tak. hahahha kalau dah tekad nak kurus dan sihat mama hang kena kuat dan gigih exercise & makan makanan yang sihat. Doakan mama yer! Hehehe duk nampak baju kebaya cantik lalu lalang dekat IG macam nak beli sepasang. hahahahh

Love,
/>

You Might Also Like

3 Comments

  1. alhamdulillah tahniah. yg penting konsisten. fighting! ^_^

    ReplyDelete
  2. seronoknya baca. Good luck mama jue. Semoga terus konsisten dan dapat capai berat badan ideal. yang penting sihat dan have fun!

    ReplyDelete

Like us on Facebook