Tips Kurus

Tips Kurus Cara Mama Jue

7:12 AM

Sebelum aku mula citer.. meh ni aku nak bgtau yer... aku ni kategori dalam rangka tulang besar, badan besar & shoulder aku mengalahkan pemain ragbi antarabangsa...hahh gelak la gelak..  so dengan ini aku akan bagitau sejarah aku gems & kurus secara officially kat blog aku.. tetttt... macam blog aku pemes ehh dik nun...  aku ni pernah berat almost 100kg yer. mesti korang tak cayakan.. hahhaha yer betul la masa last peknen Qeram dulu almost 100kg beb!!.. pehtu sekarang duk la maintain tang 75kg.. ni pun dah turun dari 80kg!!! ppfffftttt malu aku nak citer berat aku weh!!! biasalah kalo dah veranak pinak.. ehh baru 2 jer kot mama tapi badan dah mengembang semacam.. yo lah kalo ko tak jaga badan pehtu ko hentam kromo makan tak hengat dunia memang la badan ko kembang macam baby elephant.. hahhaah tak berani sebut mama elephant kang besor sangat.. and then ko pemalas nak bersenam lagi lah... huhuhu itu aku yang dulu bukanlah yang sekarang.. heheheh nyanyi pulak.. 

Beza bukan.. yes thats me.. hat pegang kek tu masa 10 Mac 2015.. manakala gambar pegang tepon pink tu adalah 26 May 2015... beza bukan?? korang nampak tang lengan tu dah macam hakak sado jer tunggu masa nak ketul2. tengok balik perghhh masyaAllah lengan besaq giler.. pejal siap lemak berkrim disukai ramai.. gilerlah!!! dan baju tu baju yang sama.. sampai daku g alter tau kasi kecikkan.. hahahah best?? of coz best baju2 dah tak ketat tang lengan... 

Ok sebelum2 ni pernah aku makan pil diet la, herbalif* la.. diet atkins la.. hampehhh kejap jer.. tak der perubahan pun.. tapi kali ni aku tekad sebabnya baju aku semua dah ketat tang lengan, slack aku ketat sampai nak zip kena tarik napaih dulu.. pffftttt hahahhaa malu hokeh malu.. pehtu badan mengah kalo jalan banyak or naik tangga.. yang paling tak menahan kalo berdiri tumit sakit nak mampus!!!..aku rasa apa aku buat ni bagi aku sangat berkesan atas diri aku.. maybe stengah orang tak sama kan.. yer la body masing2 kot.. jom tengok macam mana cara aku leh kurus macam ni.. tapi belum kurus sepenuhnya lagi...

Tips Kurus Cara Mama Jue

Jangan Makan Nasi 
Dah cara aku jangan tanya awat tak leh makan.. maybe cara stengah orang ada makan segengam nasi tapi bagi aku kalo nak kurus betul2 better stop la makan nasi tu.. memang nasi tu sangat2 + cepat2 mengemukkan.. sebab aku ni dulu nasi sangat la tidak boleh dipisahkan.. kalo tak makan sehari ketaq pala lutut chek ni tau.. hahahha.. Tapi permulaan nak kurus bukan terus stop gitu jer.. mau aku pitam & gastrik yer.. Macam aku memula aku kurangkan pengambilan nasi.. sehari 1 senduk jer.. pehtu aku kurangkan tak makan & aku ganti dengan bihun.. tapi jangan la hentam makan bihun banyak2.. just 1 mangkuk jer.. lepas tu korang pandai2 la control ganti dengan lauk macam ikan, ayam, daging.. Selain tu, korang leh la makan sayur, buah-buahan.. 1 g kalo rasa korang lapar korang makan la 2 sudu nasi.. sian plak kan.. sure kempunan.. hahhaha.. itu cara aku lah.. ikan ayam daging semua tu aku bnyak buat sup, kadang2 aku makan saja pun boleh.. apa ada hal.. makan camtu leh kenyang


Workout At Gym
Yang paling asas korang kena kasi peluhkan badan.. dah lama sangat badan kita tak pernah kerah untuk peluh kan.. so ini sangat2 terbaik yer.. maybe stengah orang sapu2 leh kurus.. makan pil leh kurus.. aku dah penat ikut cara camtu sebab tak jalan.. so paling2 PENTING senaman.. korang nak lari atas treadmill ker, nak masuk zumba ker, nak jogging ker, nak buat squat ker.. itu hak badan korang.. hekhekhek.. macam aku.. memang aku push diri aku nak kurus... kalo aku tak push sapa nak buatkan?? betul tak so diri sndiri punya badan kena kerahkan tenaga untuk betul2 kurus badan komer tu.. ngeeee 


Minum Green Tea
Yang ni aku sangat galakkan minum untuk cuci toksin dari dalam badan kita.. aku sndiri pun malas nak minum.. tapi tekad.. minum langgah jugak.. selain green tea, banyak kan minum air masak, suam.. kalo nak minum air lain boleh tapi tak payah buh gula.. sometimes ambik la skit.. kang korang takder gula dalam darah bahaya jugak.. tak pasal2 pengsan.. haru khen... minum green tea tak kisah la cap lipton ker, cap boh ker.. cap mahal ker.. tak kesah.. asalkan green tea..

Ni jer aku punya tips.. takder apa pun just tak makan nasi + gym & green tea.. hat lain tak yer.. kalo makan benda lain aku limitkan 1 mangkuk kecik ikea tu.. korang benci la kejap nasi.. tapi kalo lapar makan la 2 sudu.. bagi aku cara aku ni lah nampak perbezaan drastik... kalo sebelum ni asyik ke lautan antartik jer kan.. Hahh bukan mudah nak kurus.. dan sangat senang nak gemuk balik.. betul tak?? So sapa2 tanya ni jer aku buat.. diet giler2 tak makan nasi.. workout at gym setiap malam.. rajin workout yer.. & banyakkan minum air green tea or air masak.. thats it... mudah jer.. nak tak nak.. dan jangan merungut.. aku pun 2 bulan nak dapat macam ni.. InsyaAllah aku akan tekad tak makan nasi setahun.. wish me luck.. walau berat badan aku tak kurang banyak mana tapi inchloss tu yang penting.. tapi insyaAllah berat akan berkurang jugak.. sabar... 

Remember that ok... kalo orang yang besar dari kita boleh, kita yang tak berapa besar ni pun boleh.. ingat tu.. jangan mudah mengalah.. banyak bersabar & diet & workout.. InsyaAllah kita akan dapat apa yang kita nak.. itu jer prinsip aku sekarang.. aku tak nak ngelat lagi.. aku tak nak hangat2 taik ayam macam dulu..

Erkk baju & seluar dah bnyak longgar bleh shopping yang baru tak???


/>

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook