Resepi Noxxa

Kaswi Noxxa

3:34 PM

Sebelum aku stop blogging hari ni.. aku nak kasi 1 lagi resepi yang aku peram dalam phone.. makan masa lama gak la nak buat.. asyik duk tengok ehh senang jer tapi penyegan baloq liat tu ada memang sah2 tak terbuat.. so kemarin ada kerajinan skit aku bikin la buat kuih kaswi ni.. selalu tok masak aku jer baham.. duk jauh dengan tok kena la buat.. nak beli hmmm tobat la aku is cerewet skit kang kata tak sedap la itu la ini kurang.. khennn.. gigih buat sampai suruh en papa cari gula merah tapi yang dia bawak balik adalah gula melaka.. aduhhh tekanan perasaan tau.. gggrrr jenuh aku nak buat onde-onde nanti.. alahaii kena cari resepi nak buat onde-onde kang gula melaka tu jadi ketul batu.. kekekek.. Jom la tengok bahan.. pestime buat kuih kaswi alhamdulillah tak la terror sangat pun boleh la nak makan.. aku yang gigih buat tapi makan 3 kerat dah kenyang.. en papa silalah makan sampai abis yer.. ^____^

Bahan-bahannya :-
* 2 cawan tepung gandum
* 1 cawan tepung ubi
* 1 cawan gula pasir
* 1 cawan gula merah
* 700 ml air
* secubit kapur
* Kelapa parut yang digaul dengan garam

Cara-caranya :-

Gaulkan semua bahan2 seperti diatas.. *erkk nak senang korang blend jer.. hahah aku ni lurus bendul g gaul dengan jemari.. kahkahkah.. takpa berkat skit.. ngeeee

Setelah gaul sehingga sebati, tapiskan adunan tersebut.

Ini dalam inner Noxxa.. Masukkan tuku besi  & masukkan air.. kalo sayangkan inner silalah lapik dengan kain yer.. aku tak sayang dah tu buat macam tu.. kekekke

Masukkan adunan ke dalam bekas dan steamkan selama 30 minit. make sure tombol kena ke arah steam ya.. kang korang pressure tak jadi la kuih kaswi ni..

Setelah 30 minit.. tips korang letak la minyak sebelum masukkan adunan.. selain bekas macam ni bekas loyang yang muat dalam noxxa pun boleh.. 

Setelah sejuk keluarkan kaswi touch up kan dengan kelapa parut yang digaul dengan garam tadi..

Tadaaa... jemput la makan oihhh...

Thank kepada tuan punya resepi.. & thanks Kak Dee melayan pelbagai pertanyaan dr jue.. hehehhe..


/>

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook