Iqbal Haiqal

Senarai Barang Qebal Masuk Sekolah

9:13 AM

 Ehh korang dah siapkan barang2 anak masuk sekolah belum? Aku almost done.. skit jer lagi nak siapkan apa yang patut.. ini pun aku banyak tanya dengan kawan2 yang mana ada pengalaman.. aku sedikit sebanyak belajar ok.. Ini senarai aku listkan untuk simpanan aku buat masa datang serta ibu2 yang punya anak yang baru nak masuk sekolah yer.. Fuhh macam ayaq tau duit keluar.. berpeluh nak bayar.. hehhehe.. sila nangis nanti kalo purse semakin nipis.. takper nak demi anak2 mama boleh jer cut shopping mama.. ehhh kesitu pulak kan.. Jom kita check list apa keperluan anak masuk sekolah.. 

Budak excited nak pergi sekolah tau.. tak nak pergi mama debik nanti.. hahahha... 2 tahun g smart reader menangis jer pagi2 tak nak g school.. aduii drama sangat wessss..

Check List Barang Sekolah 
  1. Baju Sekolah Kebangsaan - Baju & seluar aku belikan 2 pasang.. Aku jenis apa depan mata aku ambik. Dah kebetulan g Giant ada jual baju sekolah kan.. so dah orang tak ramai aku pun rembat la brand canggih tu 2 pasang. kang beli last minit aku penat dengan orang ramai la, takder size la.. kang tak pasal2 mama meroyan kat situ.. uhukkk.. Ok total baju RM25.00 x 2 pasang, seluar RM35.00 x 2 pasang.. kalo korang nak beli yang bukan brand macam ni ada jer.. itu hak peribadi korang lah yer.. 
  2. Baju Sukan & Track bottom - Yang ni kawan2 cakap peruntukkan sepasang satu cukup.. nanti masa sukan sekolah cikgu mesti akan bagi baju sukan kan.. alaa tengah tahun pun korang leh beli lagi nanti.. Ini aku peruntukkan sepasang baju sukan & track bottom RM30.00
  3. Kasut Putih - Bab kasut pun aku peruntukan 2 pasang kasut.. ngeeee sebab nanti kalo2 aku terpenyegan basuh ker apa tak kering ker apa ada 1 pasang lagi kan.. Rega kasut sekolah 2 pasang ambik RM30.00 x 2 pasang kasut sekolah. Papa dia cakap amboiii kasut sekolah anak brand diadora u.. masa papa sekolah dulu takder kasut macam tu pun.. uhukkk.. 
  4. Bag Sekolah - Bag sekolah plak aku belikan 1 jer dulu.. tak besar tak kecik.. kang beli besar plak, anak aku cikeding jer.. nanti nampak bag jer besar dari budak.. korang tak payah la beli roda2 tu berat sebenarnya kesian dia.. Bag sekolah pun aku beli kat chow kit.. RM50 1 bag robocar poli yang aku tak kenan ada ketul2 depan tu.. dah dia ngamuk nak yang tu apa boleh buat.. kena lah ikut!!!
  5. Stokin - Stokin aku beli jer yang dalam 1 pek 3 pasang tu dulu.. Nanti kalo hilang ker meri ker baru lah fikir beli lain.. jangan 1 bulan 3 pasang tu hilang cukup!! ko makan ker nak??? hahah so stokin 1 pek 3 pasang RM10.00
  6. Kapur kasut - Kapur kasut pun sama aku beli 1 pek ada 3 botol.. nak senang beli yang ada span dalam tu takder gaduh tertumpah ker apa.. ko picit jer kat kasut.. kan mudah.. dah tentu mama yang buatnya nanti!!.. rasanya cukup kot 3 botol sampai hujung tahun.. Rega kapur kasut RM10.00
  7. Spentot / Baju singlet / Songkok / Tali pinggang / Tali Leher- Hat ni pun aku beli last minit nanti.. Untuk spentot & baju singlet aku peruntukkan dalam RM50 untuk dedua tu.. nanti takder beli la lain kan.. Manakala untuk songkok, tali pinggang & tali leher aku peruntukkan RM50
  8. Yuran sekolah / PIBG - Yang ni rata2 aku tanya mak2 & kawan2 aku cakap depend pada sekolah so orang suruh bajet aku untuk yuran sekolah dalam RM300.00.. 
  9. Warna Kotak Besar - Yang ni aku dah promise kat dia memang nak bagi hat besar.. biar dia semangat skit nak g sekolah.. Tapi takder lah yang 48 kaler tu.. setakat 24 kaler pun dia dah happy sangat tau.. Yer la masa mama sekolah mana lah rasa beli pensil kaler besar ni mahal beb!!.. Tengok anak warna pun dah mama seronok dah.. Rega pensil kaler RM20.00
  10. Alat-alat Tulis - Bab alat tulis akak aku & kawan2 dah pesan sila beli buat stok.. Sebabnya nanti setiap hari pensil, pemadam, sharperner, pembaris, gam yang kita masukkan dalam pensil case mestiiii akan hilang.. so sila beli barang2 alat tulis kat Mydin jer & tak perlulah beli mahal2 nanti dia g sedekah kat kawan plak.. hahhaha.. Total semua ni RM50.00
Rasanya ni jer kot yang perlu untuk Iqbal.. apa yang kena tambah nanti korang bagitau kat komen yer.. mana la tau tertinggal ker apa kan.. Jom kita listkan berapa total keseluruhan kewangan yang dikeluarkan..

Baju & seluar Sekolah RM120.00 + Kasut Sekolah RM60.00 + Baju sukan & track bottom RM30.00 + Bag Sekolah RM50.00 + Stokin RM10.00 + Kapur kasut RM10.00 + Spentot / Baju singlet / Songkok / Tali pinggang / Tali leher RM100.00 + Yuran Sekolah RM300.00 + Pensil kaler besar RM20.00 + Stok alat-alat tulis RM50.00
Total keseluruhan : RM 750.00 Nasib la baru sorang kalo mau anak 5 korang darab la sendiri

Itu baru bab sekolah.. belum kira transport anak yang bulan2 RM45.00, belum kira yuran ngaji Iqra tetiap bulan RM30.00 & termasuk pengasuh anak lagi.. mau lagi bertambah2 fening kepala mama papa kira duit tak abis2 nih.. hahahah.. bab sekolah Qeram pun belum settle lagi ni.. adududu.. T___T

Hahh kang orang kata alaa nak menunjuk la tu aku list kan barang sekolah anak dia kat blog ni.. hello korang kalo dah tak suka nak tengok sila jangan tengok.. orang2 macam korang ni sila duduk dalam gua yer.. Hope dengan adanya list ni korang leh bajet berapa untuk korang bajet anak2 masuk sekolah bukan.. aku pun bukan beli segedebuk, tapi beli skit2.. ada duit beli takder duit duk dediam.. hahahha..

Regards,
/>

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook