Resepi

Gulai Ikan Talang ala Utara

3:00 PM

Kemarin aku EL.. ada hal skit.. pehtu aku plak posa.. fikir punya fikir nak masak apa.. last aku buat gulai ikan talang.. ikan talang pun banyak ni dari Kedah.. ehh gulai ikan talang ni memang dari utara yer.. sapa orang kedah tak reti buat paroh.. hahaha.. tapi aku sendiri pun fail buat gulai.. kekekek.. sampai jintan manis aku sendiri tak kenal yer.. melainkan kalo aku tengok kat peket tu tulis jintan manis hahhh time tu baru kenai.. >______< 

So aku gigih sediakan bahan2 petang marin.. gelut buat awal2 sebab gulai ni kena buat awai2 baru sedap.. kira kari dia sebati lah.. cehhh padahal aku nak tengok citer Filipina aku tu sebenarnya.. petang tu aku nak lena sat.. gigih tau siap aku snap bagai semua.. jom la tengok..

Rempah kari + bawang merah tumbuk.

Rebus rempah, bwg merah & ikan talang sampai masak.

Masukkan santan.

Masukkan terung yang dipotong.

Yehaa alamak penuh plak dalam periuk.. aku hantu makan terung so kena banyak..

Sedikan bahan untuk tumis darat, bawang putih, bawang merah & jintan manis.

Tumis sampai kekuningan...

Dan akhir sekali masukan ke dalam gulai dan kacau.. dan jangan lupa letak garam dengan pak aji yer.

Lepas tu salin masuk bekas corningware plak.. dengggg baper bekas daaaa

Selamat Mencuba... 

MamaJue & PapaMimi Story
/>

You Might Also Like

3 Comments

  1. Lama x makan gulai ikan talang ni... nyummm2..

    ReplyDelete
  2. Kalau orang Johor, gulai ni maksudnya masak asam pedas. Orang utara panggil masak kari cam ni gulai ya ...

    Nampak sedap, nampak mudah juga. Jangan bimbang Jue, saya pun tak kenal segala jintan. Baca label je :)

    ReplyDelete

Like us on Facebook