Resepi Noxxa

Kek Coklat Noxxa

12:48 PM

Morning.. ehh dah tengahari la.. aduhh hari ni super bz beb.. sebab kena oderan itu noxxa lah.. heheheh ok hari ni takder banyak story aku nak story pasal kemarin aku buat kek coklat untuk Qebal.. mudah sekarang tak perlu guna oven.. sebabnya aku sumbat jer dalam noxxa.. khenn bukan takat masak nasi jer.. masak kek pun boleh yer mak2 ibu2 kakak2 & adik2.. kira berbaloi2lah beli ni.. Ok jom tengok bahan2nya...

Bahan A
* 1 1/4 cup tepung naik sendiri
* 3 biji telur dipukul kembang

Bahan B
* 1 1/2 cup gula perang
* 1 cup serbuk koko
* 1 cup susu pekat
* 1 cup susu coklat
* 1 cup minyak jagung

# Semua bahan B dimasukkan ke dalam periuk dan masak sebentar, tidak perlu sampai mendidih

Bahan B kita masak & kacau sebentar.. tak perlu mendidih yer...

Pukul telur hingga kembang & masukkan tepung dan gaul sebentar.

Selepas itu masukkan bahan B yang dimasak tadi & gaul hingga sebati.

Macam ni yer.. gaul sebati...

Masukkan dalam periuk noxxa steam kan 18 minit.. 

Tadaaa siap.. tak dan topping dah.. teksturnya moist sangat2 & sedap.. kalo bleh kurangkan manis.. maaf kek coklat berkawah2.. hahahah tak kesah la rupanya yang pasti sedap!!!!!

Selamat Mencuba..

MamaJue & PapaMimi Story
/>

You Might Also Like

30 Comments

  1. wah mudahnye masak kek coklat tu ye ...18minit je

    **tkde gojes mana...biasa2 je

    ReplyDelete
  2. sng nk masak kek xyah guna oven dh..
    hihi

    ReplyDelete
  3. masa nk steam tu, tombol kena pusing kat steam ke?

    ReplyDelete
  4. yer sis..kena tombol ke arah steam.. make sure tombol kena tinggi.. kalo jatuh jadi pressure..

    ReplyDelete
  5. Sis, masa nak steam tu kena masukkan air dulu x dlm periuk atau boleh direct je tanpa air ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. syifa, kalo masuk terus dalam inner tak perlu air.. kalo letak dalam bekas lain & kita kena perlu letak besi & air dalam tu.. tombol tetap ke arah steam..

      Delete
  6. Sis, masa steam tu kena letak air kt periuk atau x ya? Sy confius sikit klu nk kukus kek coklat dan berapa lama masa yg diperlukan sebenarnya eh? Tq 😄

    ReplyDelete
  7. Klau mode stim....X perlu rasa air ker

    ReplyDelete
    Replies
    1. fauziah.. mode steam dalam noxxa ada 2 kaedah.. 1 tanpa air.. adunan direct masukkan dalam inner.. 1 lagi air.. kena guna tungku besi & letak air 3/4 dan adunan masuk dalam loyang.. ok

      Delete
    2. Sy dah cuba.. 👍👍 mmg terbaik. Kek yg lembut& moist sgt. Tp sy kurangkan kpd 16min. Tk byk2 empunya blog!! Sy mmg refer menu & resepi anda utk trial.

      Delete
  8. salam..sis..mmg normal ke periuk berbunyi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yer najwa memang normal bunyi.. abaikan ok..

      Delete
  9. salam...sis mmg normal ke dia berbunyi?

    ReplyDelete
  10. As salam sis, klu ltak tunku, air dlm tu kn panaskan dulu ke tak?

    ReplyDelete
  11. Kalu buat cup cake berapa lama masa? Tq

    ReplyDelete
  12. mohon izin ilmunya... nak cuba buat jugak, tqvm

    ReplyDelete
  13. Syabas!!! your explanation using noxxa is the best. Tqvm

    ReplyDelete
  14. Ooo 18minit ye nie.nnt akk try

    ReplyDelete
  15. Salam..nk tny saya ada juga msk.. mula2 bt 15 mnt..tp dlm xmsk.tmbh ms 5 mnt tp hngit bwh dia..

    ReplyDelete
  16. kemain semua nak noxxa ja.. hehehe

    ReplyDelete
  17. Yer zulia.. loyang perlu jika ada air kat bawah..

    ReplyDelete
  18. nak tanya mase stim tu periuk tu ade bunyi cm bom nk meletup x??? sbb periuk sya ada bunyi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wanis.. memang gitu kalo steam direct inner.. memang akan bunyi sentiasa.. abaikan yer.. dont worry tak meletup lah.. heheheh

      Delete
  19. x yah letak tepung ye utk wat kek ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Guna la kan ada tulis 1 1/4 tepung naik sendiri tu..

      Delete
  20. Alhamdulillah...thniah mama jue....skjap je buat kek coklat noxxa ni...mmg menjadi..dn sedap...tq

    ReplyDelete

Like us on Facebook