Kronologi Bersalin Anak Ke 3 | Iqeisya Haqriena

4:36 PM

Salam semua.. dah 22 hari berpantang baru lah mama ada kesempatan nak taip entri pasal kronologi ni. Hahaha.. padahal ada masa tu ada tapi dek kerana asal nak pegang lappy jer baby Qeisya nagis.. asal nagis jer baru nak pegang lappy.. acerner nak menaip.. idea mencurah2 pun terpaksa dilupakan ecehhh.. Ok lah saja jer nak simpan dalam blog ni kot2 nanti mama boleh baca balik kan.. Ok meh tengok entri kronologi masa mama bersalinkan Qeram dulu.. masa Qebal mama tak der blog lagi.. hakhakhak.. anak pertama memang akan terkenang kisah bersalin tu seumur hidup sebab sakit nak mati.. time bersalin Qeram nak snap gambar nak live update tak boleh sangat yer lah fon cokia jer.. internet pun time tu tak macam sekarang.. hahah tapi ada la kisah dia.. korang tekan link SINI yer..

Sebenarnya due date mama 26 October 2016.. ntah macam mana 3 October dah bersalin uhuii cepat nau.. kalo ikut history mama pregnant memang jenis terbersalin awal.. kahkahkah.. ok lah meh la mama citer macam mana mama sakit.. Ok pagi 2 October 2016 tu mama migrain tau.. so mama tak pergi mana pun padahal tengahari tu ada kenduri kak Ina atas rumah ni. Mama pun tak pergi. Ingat lepas kenduri nak pergi lah umah Cu kat Bangi Avenue tapi ntah macam mana perut mengeraih sampai peluh2. relax la dah biasa tu. padahal mama dah blur macam mana sakit bersalin tu..yer lah dah 5 tahun tak beranak ni memang blur abis.. kalo turun tanda air ker darah ker tahu la.. ini takder..

So dah rasa mengeraih 5 minit 5 minit terus ajak en papa pergi hospital kita g check. mama rasa lain macam.. padahal time tu kandungan mama baru la 36 weeks yer... ehh masa Qebal lagi awal 35 weeks dah pecah ketuban kat umah.. satu hapa mama tak get ready lagi. ngeee... So terus usung anak2 pergi hospital. en papa bawak relax lagi lah.. Sampai hospital macam biasa lah kena check laluan. dah 2 cm uolls.. erkkk ok fine tarik napas hembus napas.. macam tak sangka dah 2 cm.. so nurse buat ctg yang letak kat perut tu dah ada contraction tapi mild sangat. yer lah mama pun tak rasa sakit pun.. relax still boleh gelak2 lagi tauuu.. sembang dengan katil sebelah dah 2 cm tapi sakit sangat2 dah.. huhuhu.. mama still sembang2 dengan nurse sebab tahu mama bukan nak beranak lagi kot2 la doc suruh bagi balik dulu tapi sekali nurse bagi baju uniform PINK tu.. hahhh mama dah kena tahan warded la pulak.. Anak2 time tu nasib la mama tok depa memang ada sini. Sebenarnya mama datang sini nak hantar Milah balik Cairo kat KLIA jer. dah jadi macam ni kena la tengok bebudak ni. 

Baju Uniform PINK.. hahaha..

So tengah malam tu terus kena masuk warded 5F Hospital Serdang. Mama dah biasa bersalin sini so mama prefer hospital ni lah. Kalo suruh g hospital kajang tak nak.. hahaha tak nak sebab ada la history kat sana.. ngeee.. ok so en papa pun balik rumah dalam kul 1 lebih macam tu.. dia cakap kalo dah nak bersalin ker apa ker nanti call.. Ok jangan time mama call dia buat tido mati udah.. tak mau mama bersalin sorang2 kalo dia tak ada.. hahahah.. Masa kat ward mama siap mandi lagi tengah malam tu. siap sembang2 dengan nurse gelak2 lagi. Nurse plak risau sebab dia pegang perut mama dah rasa contraction check2 dah 3 cm.. nurse nak tolak ke LR dah.. ehh mama tak bagi lagi sebab mama rasa belum lagi nak bersalin sebab en papa ada kat rumah. hahahah punya degil tak nak ke LR lagi tau.. ntah rasa gementar ada.. takut ada.. bersediakah mama nak meneran ni.. ohh eeemm geee. bantai gelak2 dengan nurse.. hehehe 

Masuk LR 3.45 pagi yer..

Kemahin tau siap update Facebook lagi time ni.. kahkahkah.. orang marah mama tak sakit kah.. relax la bukaan antara 1 - 5 cm memang mama rasa sakit manja2 yer.. tunggu la 6 cm - 10 cm time tu fon pun dah campak kemana2.. time tu rasa nak terajang orang jer.. hahahah.. dalam pukul 4.15 pagi en papa sampai.. hahaha dia kata nak tido pun tak bleh baru baring dah call.. wakakka sorry ler.. 

Ok selfie sekali.. hahahah.. kemahin tak.. nasib tak buat live update.. :p

Doc pecah ketuban dalam jam 4.30 pagi.. time tu dah 4 cm.. ok relax lagi sebab takder sakit lagi.. masuk jer 6 cm Allah dah pusing kanan kiri rasa mengeraih sangat pehtu hilang mengeraih pehtu hilang. cmner ehh nak describe ehh.. tapi macam tu lah mama rasa.. dah sampai rasa sakit giler makin kerap mama tekan call suruh doc check dah baper bukaan.. fuhh time tu peluh muka dah macam apa tak tau la.. aircond yang sejuk pun jadi panasssss.. en papa time tu dia kat luar, tanya nurse dia kata suami puan tengah lena sambil duduk.. hahhh hampeh punya laki.. kita tengah sakit macam nak mati dia leh bantai lena. 

Masuk jam 6.30 pagi sakit dah tapi bukaan servik still tebal doc cakap. huwaa sakit wehh.. En papa masuk duk pegang tangan urut2 tangan jer.. teringat balik erkkk ngeriiiii.. nurse kata kalo sakit sangat sedut gas tu untuk hilang sakit. mama sedut2 sampai lali weh.. hahaha.. rasa lalok semacam jer.. tapi sakit tu tetap lah sakit yer.. dalam 7.30 ok time tu rasa macam dah nak terberak & sakit sembelit.. mama rasa kalo record time tu dah meracau-racau sakit jer.. hahahah.. masuk jam 7.45 pagi doc check dia kata baru 8 cm.. doc kata kalo rasa nak teran cuba teran tapi still tak boleh.. dalam kul 8.00 pagi check doc cakap hahh dah nampak kepala.. time tu baru nak bukak peralatan bersalin boleh pulak suruh mama tahan2 kejap jangan teran lagi.. adehhh dah la sakit giler-giler time tu.. phewww.. jam 8.17 pagi mama selamat bersalin baby girl.. Alhamdulillah.. terus baby letak atas dada mama.. Ingatkan dah tak kena jahit sekali kena la pulak.. benda paling benci kena jahit ok itu tak payah citer.. hahahah.. yang pasti masa jahit tu en papa still teman mama sampai abis jahit.. ngeeee.. 

En papa Iqamat baby Qeisya.. mata en papa pun dah bengkak.. hahahha...

Baby Iqeisya Haqreina | 2.89 kg | 8.17 am

Alhamdulillah selamat semuanya.. nampak tak putih2 tu adalah getah dalam perut mama.. doc cakap akan hilang so jangan risau.. nurse tanya nak lagi ker baby.. ohh tak mau dah buat masa sekarang.. hahahah.. bagi mama jarak dekat bersalin dengan jarak jauh ni better jarak dekat.. kalo jarak jauh ni macam sakit pertama kali beranak jer.. itu yang mama rasa.. huhuhu.. Ni mama tak sabar nak tunggu kawan2 dan kakak mama bersalin.. Semoga mereka selamat semuanya.. Amin....


Love,
/>

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook