Rumah Mampu Milik vs Rumah Mampus Nak Bayar

3:57 PM

Ingat tak pasal aku nak beli rumah mampu milik Villa Kesuma tu.. hahh nindia entry luah perasaan namanya ni.. Ehh korang nak tahu tak aku rasa macam dah kena tipu.. aahhh tipah tertipu bang tipah tertipu.. ehh asal nama tipah plak aku kan Jueliza.. hahhaha dah mengarut aku ni.. meh ni aku nak citer pasai pa aku rasa aku kena tipu.. ^___^

1st aku beli rumah ni sebab aku rasa rega memang boleh la bagi orang yang bukan ado2 macam aku nih.. muahhaha yer lah dah ada komitmen banyak kot kan kena pikir lah banyak lagi nak bayo khen.. so hari sabtu aku g lah untuk tahu lebih lanjut pasal booking & nak try submit loan.. hahhh time tu lah aku rasa mcm kena tipu hidup2 hokeh.. meh ni nak citer.. masa utk booking tu dia ada 2 option.. yang pertama dia cakap if nak rega umah 220k.. u kena cari lawyer sendiri utk s&p segala mak nenek & bayar 7k.. setahu aku la kan benda2 ni almostly pemaju yang urus tau.. ngek2 aku bab2 ni aku tahu serba skit lah.. dan rega untuk semua tu takder la mahal okeh.. & then pemaju cakap if u tak nak bayar sndiri pasal lawyer kena ambik option 2.. hahhh ni dia option 2.. lawyer just bayar RM2400 jer.. tapiiiiiiiii upgrade pakej rega umah biasa 220k + upgrade 50k.. jadi 270k.. perghhhhh biar betik.. takder plak korang bagitau pasal ni.. masa nak bayar booking kena macam ni.. korang rasa apa.. hehhh dah la loan aku hanya lepas 200k jer.. pehtu kalo 70k lagi tang mana weh.. kalo 10% tu aku bleh cari.. ni untuk 70k memang tak la.. pehtu kalo loan kau lulus 200k.. memang sah2 la tak lepas utk submit loan kan.. sah2 musnah duit booking1k tu.. pppffffttttt.... masa tu lah aku dgn en papa fikir habis2san.. & we decide aku tak beli umah tu.. so next project renovate umah.. dah verangan nak buat shoe rack, wardrobe 1 bilik siap cermin tinggi.. kira leh buat model catwalk kat situ.. hahahha.. okeh berangan ntah bila buat.. ngeeeee 

Keciwa memang keciwa tapi fikir balik nak bayar umah sampai 35 tahun n rega lebih dr tu macam aku tak nak la ambik risiko.. takper maybe this is not my rezeki lagi.. insyaAllah 1 day kan.. cuma terkilan la kata umah kerajaan negeri selangor tapi macam ni... kata untuk orang melayu.. hakikatnya ... korang paham2 la sendiri kan.. 

Nasib ada umah dah.. inysaAllah mesti ada jugak nanti so tunggu jer lah.. macam mana la zaman anak2 kita nanti kan.. sure rumah dah jadi 1 juta.. adehhhhh.. ehhh ada datok mana mau sponsor tak.. muehehheh...


/>

You Might Also Like

12 Comments

  1. adoi sabar jelah. tulah kalo hrga rumah murah mesti ade something disebaliknya. selalunya gitulah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan anne.. ramai yang tarik diri selepas dgr option tu tau

      Delete
  2. Huhhu...rumah oh rumah..xbeli rumah..mana lah anak kita nk berteduh nti kalu kita dh xde kan jue

    ReplyDelete
  3. pulak....kawan i pun dapat offer semalam tp projek kt alam budiman...kena sedia 2K....so tawaran rumah dalam selangorku tu memang takde yang standard lah kan.

    ReplyDelete
  4. ye la jue...mcm ade hidden cost plak...ape hal mcm tu...

    lieya ni pun bab2 umah tak reti sgt...mujur hubby tu dulu lawyer umah so die tau laa selok belok beli umah....mcm kiteorg beli kat salak tinggi tu disewakan..... yg kat putrajaya ni buat duduk..... konon2 umah salak tinggi tu umah mia laa hahaahahah...kene cari lagi 2 ni utk dayyan ngan mija...adoi botak kapla hahaahahaha

    ReplyDelete
  5. Haisshhhh...mcm tu plak. Memang penipu lah tu.

    ReplyDelete
  6. haih, nk menolong tp mcm xikhlas la pulak gayanye...xpe jue, insyaallah akan ade rezeki yg lain..

    ReplyDelete
  7. Huhu.. kenapa jd mcm tu. Sepatutnya dijelaskan awal2 lgi. Masa saya beli 1st rmh, deposit rm500 dan semua kos lawyer dicover oleh pemaju dan dpt diskaun 10% maknanya saya tak perlu byr downpayment. Syukur.. dah hampir 4 thn dah duduk rmh ni.

    Utk rmh kedua saya byr deposit 3k, full loan dan dapat offer kos guaman dibyr pemaju sekiranya amik rumah type A. Kalau amik rmh type B (design lain dan ruang atas lebih besar) yuran guaman bayar sndiri.. disebabkan kekangan bajet, kami amik la type A. Tu pun tak lama lagi nk dpt kunci. Pihak pemaju dah call utk kami ready. Pepun, semoga semua dipermudahkan ju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maybe syl kejw kerajaan senang utk apply full loan.. swasta just 90% loan jer lepas..

      Delete
  8. Jue.. yg rmh 1st memang pemaju bgi diskaun 10% dn tak perlu byr downpayment tak kira yg kerja gov atau swasta. Hnya byr deposit rm500 (tu pun dapat blik). Utk yg buat early bird booking.

    Rmh ke 2 pulak buat full loan atas kapasiti pekerja gov.

    ReplyDelete
  9. salam sis.. boleh saya tau macamana nak tau berapa byk loan yg kite boleh dpt dari bank? tq :)

    ReplyDelete
  10. Salam aqilah.. depend pada komitmen gaji u yg tolak tetiap bulan.. let say u takder komitmen keta maybe leh dapat 70% loan.. apa2 pun tetap kena deposit umah dalam 10%

    ReplyDelete

Like us on Facebook