Kisah Bateri Kereta Meletup!!!

9:36 AM

Assalamualaikum.. Welcome Ogos!!! Ok mama nak citer skit pasal hari Sabtu hari tu.. Sebenarnya mama ada 2 event.. 1 ada food review tapi terpaksa cancel sebab dah cukup orang plak.. dan 1 lagi event kat Sunway.. kat situ en papa tak berapa nak bagi pergi sebab toys kat sana banyak.. Almaklum la en papa belum gaji lagi. pepaham la dengan 2 anak hero ni kan.. kalo dia mengepau tu fuhhh korang paham2 sendiri lah!! hahahah.. So, Qebal dah lama ajak pergi IKEA Cheras sebab nak masuk Smaland.. Itu tempat pebret diaorang suka main kat situ selama sejam.. Lepas jer mama hantar bebudak kat situ mama papa leh la dating kejap.. kejap jer lah 1 jam. hahaha.. 

Mama pergi situ pun tak beli apa pun.. nak jalan fuhh semput jugak dengan orang ramai.. ada la rembat pencil case kat Qebal.. ada la mama beli cermin & pokok palsu untuk prop shoot barang review. kekeke.. Lepas cukup masa terus ambik Qebal & Qeram.. Dah keluar dari Smaland depa lapar.. Layankan makan eskrim, karipap & sosej Ikea tu.. Habis jer makan terus en papa kata jom pergi open house kat keramat..

Masa jalan nak pergi parking selalu mama tunggu jer kat pintu ikea kat bawah & en papa pergi ambik kereta dan pick up mama kat tepi pintu masuk. Ntah masa tu mama gagah berjalan ke kereta walaupun mama tak larat.. Sampai jer kat kereta mama pun berdiri tepi pintu sebelah kiri depan, en papa start jer enjin dengar bunyi pommmm kuat giler!!! mama berdiri betul2 dekat tepi tayar kereta.. time tu dah perasan asap berkepul2 keluar dekat sebelah tayar keta!!! hahhhhhh pakat cuak lah.. Ya Allah naper jadi gini memang time tu tak bleh fikir apa2 dah.. 

Tengok sampai pecah bateri kereta jenis sel kering ni.. giler ahhh!! en papa keja duk tanya bila last tukar bateri keta ni.. ntah keterlupaan masa bila ntah.. jangan duk buat tanya time2 gini ehh.. 

En papa terus bukak bonet depan & tengok asap putih keluar kat bateri kereta.. Allah risaunya time tu!!! Risau takut kena short wiring 1 keta.. giler jenuh nak repair oiiihhh.. Mama terus call adik Shun sebab dia jer mekanik paling terror.. citer2 kat adik, dia cakap relax la tu bateri jer.. tukar bateri ok.. betul ker bateri problem?? betul ni takder short wiring mana2.. takder dia kata.. ok try to be cool tapi fikir sapa nak tolong beli bateri kereta ni.. dah satu masalah!! Rasa nak nagis jer time tu tau.. nasib kena dengan en papa kalo maunya mama sorang2 jadi gitu tobat lahum mama rengah reyau dua tiga daih.. hahahah biasalah perempuan apa leh buat.. reyau jer lahhh.. tayar pancit pun reyau jer lah.. wakkakaka.. teruk sangat!!

Memula call jugak Bateriku.com tu.. sebab pernah baca orang review kata dalam setengah jam depa sampai.. tapi time mama call boleh pulak dia cakap dekat 2 jam baru sampai.. whatttttt giler lama aku nak menunggu kat parking ikea tengah panas ni!!! so try call nombor orang-orang yang lain.. bayangkan bateri NS40 jer pun ada yang sampai hentak RM190.. tak hagak2 nak makan duit orang khen.. last2 call kakak laaa terpaksa mintak tolong husband dia.. Huwaaa lega dia dapat tolong.. dekat setengah jam jugak la dia sampai.. kita orang tak payah cakap berpeluh bersimbuq2 kat parking Ikea Cheras.!!!! hahahah.. macam2 betul nak jadi hal hari tu.. kan dah lama duk Ikea!!

Hero of the day!! thanks Abg Hanif.. legaaaaa dia sampai.. 

Finally dah hidup keta ni balik... masa en papa start keta mama tak berani nak pandang.. takut meletup lagi.. kahkahkah pobia giler!!! Kali ni tak mau dah guna sel kering, en papa suruh beli jenis air jer senang dia nak monitor nak refill air bateri.. jangan suruh mama tobat mama tak reti aaahh.. yang mama tau isi minyak dan drive jer.. bab refill air wiper pun fail!!! :p

Lepas ni kena reminder [TUKAR BATERI KERETA ALZA : 30 JULAI 2016]... hahaha satgi mama lupa!!! yang paling tak menahan beli brand bateri yang sama Incoe jugak cuma beza ni jenis air.. aduiiii scary betul en papa kata nampak brand ni.. Hai la kereta, dah 5 tahun tau jangan macam2 naaa.. mama sayang sangat kereta ni.. nak beli wish tapi mampu AlzaWish jer yang mampu.. ngeeeee

#Lepas ni pengajaran bagi mama & kengkawan make sure reminder date yer sapa yang guna sel kering ni.. kadang2 dia tak bagi hint pulak kali ni.. sekali poomm jer meletup!! scary betul!!!

Love,
/>

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook