Persiapan Bag Baby Ke Hospital

Persiapan Bag Baby Ke Hospital

12:41 AM

Masuk jer 30 minggu, mama dah siapkan bag baby siap-siap.. Kang lepas ni mama dah tak nak fikir.. If anything happend macam pecah ketuban ker, turun darah ker terus segera pergi hospital. Kalau orang dengar ala baru 30 minggu.. ehhh nak bagitau aahhh sekarang bukan leh ikut sangat due kata 40 minggu la.. ada yang lebih minggu la.. ni hahh yang tak cukup 40 minggu pun ada.. bebaru ni baca kat Fb ada yang 34 minggu pun dah beranak.. bayangkan.. tak ker kelam kabut nak siapkan baju baby dalam bag. hahaha.. kecut perut mama macam ni.. 

Kalau ikut history abang-abang dia dulu, Abang Qebal paling cepat 35 minggu dah bersalin. Itu pun pecah ketuban kat rumah. Time tu la terkial-kial masukkan baju baby.. hahaha.. Masa Abang Qeram mama serah diri kat hospital. sebab baby dah kurang move.. so kena induce.. hat adik baby ni kita tengok macam mana.. ntah2 awal rasanya.. dah 5 tahun tak beranak kecik ni tak tahu camner tanda-tanda nak bersalin. hahaha kalo turun air ker darah ker tahu la terus zasss hospital.. buat-buat sakit 5 minit ker sakit nak membuang jer itu macam tak tahu pulak. ngeeee... 

Dah siap simpan.. bag baby mama guna papa shield.. en papa kata bag kura2.. hahahha malas dah guna bag baby.. asyik kemik jer.. yang ni boleh jer terus pkai kat belakang mcm backpack gitu.. masa abang2 dia dulu mama guna mama shield kecik skit dari papa shield ni.. 

Nak tahu apa yang mama bawak ok meh tengok check list ni yer.. kot-kot berguna bagi korang yang pertama kali jadi ibu.. 

Barang-barang baby ke hospital :-
  • Bantal baby
  • Towel baby - 1 helai
  • Bedung baby - 1 helai
  • Napkin baby - 2 helai
  • Barut baby - 2 helai
  • Baju baby & seluar - 2 pasang
  • Mitten & bootee - 2 set
  • Pampers newborn - 1 pack
  • Baby Wipes - 1 pack
  • Toileteries baby - 1 set travel size
  • Botol susu - 1 botol - just spare 
Untuk barang ke Labour Room :-
  • Pampers - 1 keping
  • Baju & seluar - 1 pasang
  • Bedung baby - 1 helai
Bab barang-barang baby ke Labour room ni dengar kata setengah hospital dah tak payah bawa apa2.. Semuanya pihak hospital dah sediakan. Mama just prepare jer lah kalo tak payah bawak lagi senang simpan jer dalam bag.. heheheh.. Untuk barang mama belum prepare apa2 lagi.. maybe kain batik, tshirt, peralatan mandi, pads, stokin, towel jer.. tak kan la nak bawak barang mekap kot kan.. ingat Che Ta ker nak melawa masuk Labour Room.. kalo dah sakit tak dan aihh nak melawa2 ni oihh mau time tu rambut dah jadi hantu kak limah jer.. hahahahh :p



Love,
/>

You Might Also Like

0 Comments

Like us on Facebook