Resepi

Donut Lembut Lah Sangat!!

3:47 PM

Hahhh aku tetiba nak tepuk tangan kira berjaya buat donut.. kekekek.. aku nak buat donut??? leh caya ker kan.. ok fine.. memang pestime aku buat.. mana pernah buat lah sebelum ni.. tapi kalo dah makan donut yang beli selalu komplen keras la itu lah ini lah.. ok buat donut ni nak kata susah tu tak.. kalo tersalah skit jer memang akan lembik, keras, & orang kata tak sedap lah senang citer.. 

Petang kemarin aku saja gatal2 google buat donut lembut.. ngeeee terus bangun siap tepon atas microwave pehtu sambil duk sukat tepung.. kah kahkah.. yang en papa tanya ma buat apa.. ma buat donut.. pehtu dia kata yer lah tu... iyerr.. tengok aahh nanti.. jangan cabar bini mu ni ok!!!.. Jom tengok bahan2..

Bahan-bahan :
* 3 cawan tepung gandum
* 1 cawan air suam + 6 sudu gula pasir + 1 peket yis disatukan
* 2 sudu besar butter yang dicairkan ~ cairkan dalam microwave jer
* 1 biji telur 
* 3 sudu besar susu pekat

Cara-caranya :

- kacau gula dengan 1 cawan air suam dan selepas itu masukkan sepeket yis & kacau hingga sebati.. biarkan selama 10 minit sehingga ia berbuih *psst benda ni aku nak tau yis aktif pun aku google.. hahaha korang jangan gelak yer.. 

Pukul telur dan masukkan butter yang dicairkan, setelah itu masukkan susu pekat & akhir sekali masukkan yis yang dah berbuih tu..

Masukkan tepung sedikit demi sedikit & gaul perlahan dengan menggunakan spatula.

Biarkan 45 minit.. time ni korang g la tgk tv ker mandi ker.. biarkan.. sekali hambekkkk besaq bom dah.. hahahah hoyehhh menjadi lah... 

Bebudak ni kalut nak uli jugak.. mama stress.. so mama bagi sorang skit doh tu & sedikit tepung.. syok la duk main tepung yekk.. adik dah tak berbaju.. hahahaha

Korang jangan gelak.. aku stress giler tengok asal aku tak reti nak buat bentuk donut.. sebab adunan lembik!!! yang en papa gelak terbahak2 kata mama ini donut hidup segan mati tak mau.. aku lempang jugak laki aku ni.. makan jer lah!!!

last2 aku buat bulat2.. sebab dah susah sangat nak buat bentuk donut.. nanti nak goreng aku cucuk tengah pehtu aku goreng.. pedulik apa aku.. masuk perut aku jugak!!!

Hahh ini yang digoreng petang marin.. walaupun rupa out.. korang siap kata kuih keria.. hello kecik hati tau.. fenat aku main doh tepung ni.. sob sob sob... anak2 & laki aku makan.. lembut.. walaupun rupa out!!!!

Goreng kejap so aku frozen kan...

Ini aku goreng pagi tadi.. siap Qebal bawak g skool tau.. dah korang jangan gelak kat aku.. aku debik kang.. hahahha gigih kan mama buat donut!!!.. 

Lepas ni tak mau buat dah!!!!.. hahahhahah

MamaJue & PapaMimi Story
/>

You Might Also Like

8 Comments

  1. dulu masa kekecik kat kampung panggil ni kuih tayar... dah beso diorang bagi nama baru, kuih keria, dah beso lagi baru diorang panggil donat... tapi nampak macam donat tu lembut... kuih tayar taklah lembut sangat kan... hehehe

    ReplyDelete
  2. Hehehe ^^ sedapnyaaaa~ sye peminat donat okay? hehe. Nice sharing :)

    ReplyDelete
  3. kire power la jue ni..1st time buat dh jadi wpun rupe nyer sket out =p

    aien pun x penah wat donut lg..nnt nk try la gune resepi jue ni..mohon share resepi ni ye ju =)

    ReplyDelete
  4. Najib Ariyan : amboi en najib perli i nampak.. mentang2 la i ni tak terror masak yer.. hahahha

    ReplyDelete
  5. Flawless Sakura : adik kena buat la cmtu..

    ReplyDelete
  6. aIEn : heheh ain since anak membesar ni macam2 plak depa request nak makan itu ini.. ni Qebal dah cakap qebal nak makan karipap.. parah mama nak kelim karipap tu tak reti.. kena duk main plastesin anak duk belajar kelim tepi karipap tu.. kuikuikui

    ReplyDelete
  7. Tetiba tekak rasa cm sedap plak tgk u buat donut...ish ada resepi best yer...pernah buat dulu2 masa anak dara...dah kahwin ni satu donut pun lom uli lg hehhehe besar2 dh anak u dear....i dh follow ur blog tau...

    ReplyDelete
  8. Julia : thanks follow my blog.. sedap memang sedap cuma rupalah out.. since anak besar ni memang kena buat makan kat anak2 i.. so bleh la bonding time main masak2 dgn diaorg..

    ReplyDelete

Like us on Facebook